Под блокада се оказаха магистралите „Тракия” и „Струма”, както и Проходът на Републиката

Напрежението в енергетиката беляза и петъчния ден. Работници от ТЕЦ-ове и синдикати затвориха възлови пътища в страната. Под блокада се оказаха магистралите „Тракия” и „Струма”, както и Проходът на Републиката.

Магистрала „Тракия” край Стара Загора остава блокирана тази вечер. На Прохода на републиката, край Гурково, остават и енергетиците от "Марица Изток", ТЕЦ-2. 

Протестът на енергетиците: Недоволните блокираха основни пътни артерии (ВИДЕО+СНИМКИ)

Блокадите започнаха още сутринта в 07:00, когато беше затворен Проходът на републиката и Подбалканският път. 

„Ще се бием до последния човек, този път ще има кръв. Ще се бием, тук ще стоим. И днес няма да си тръгнем, и утре, и вдругиден”, заяви протестиращ.

„Тук става въпрос за цялата енергетика на България, респективно за нашата национална сигурност. Защото една държава без енергийна, тя няма своята независимост”, заяви друг протестиращ.

В 08:00 сутринта енергетиците затвориха и магистрала „Тракия” край стара Загора. На място дойде Жандармерията. Притесненията бяха да не се стигне до ескалация на напрежението.

„Всеки ден ще бъдем тук, даже днес няма да си ходим. Може да отидат нещата и до това да свалим и правителството”, заплаши друг протестиращ.

В късния следобед, протестиращите на „Тракия” разбраха и новината, че териториалните планове вече са приети от Министерския съвет. Те обаче се заканиха, че няма да ги приемат.

„От днес нататък освен вашата оставка ,нищо друго не ни остава да правим. Затова се подгответе още от следващата седмица, на блокиране отново на цялата държава, на масови протести в София и оставка на цялото правителство”, каза протестиращ. 

КНСБ: Протестите на енергетиците ще продължат

Часове наред блокада и на пътя към Благоевград и Гърция. Работещи в ТЕЦ и мини „Бобовдол” блокираха движението по магистрала „Струма”.

Въпросът за живота на въглищните централи изкара десетки служители на мините и ТЕЦ „Бобовдол” на улицата. Недоволството им от решението на държавата ТЕЦ-овете да спрат работа след 3 години ги изкара на магистралата за Гърция.

„Не само се чувстваме, ние сме си излъгани, защото говорихме доста неща на една две срещи, които имахме със зам.-министъра на енергетиката, на която той прилежно си записваше нашите искания и виждания по това как трябва да изглежда плана и тези неща не бяха отразени”, заяви Любомир Спасов, изпълнителен директор на ТЕЦ „Бобов дол”.

По думите на недоволните въпреки редицата водени разговори с властта исканията им останали нечути. И се заканиха.

„Ако не се чуваме, продължаваме с нашите протестни действия, варианти има доста, не само със затваряне на магистралата, ние можем и София да затворим”, заяви Спасов.

„От тук нататък продължаваме с всички останали мерки за отстояване правата на всички тези хора и най-вече конституционното право на труд”, каза Йорданка Германова.   

А докато енергетиците отстояваха исканията си, стотици коли останаха блокирани на магистрала „Струма”. На моменти колоната от чакащи автомобили стигаше до 5 километра.

Малко след 16:00 часа протестиращите освободиха движението. Очаква се синдикалните организации да вземат решение дали протестните действия ще продължат.

През целия ден продължи и протеста край Гурково и Прохода на републиката.

„Искам да се извиня на цяла България, на всички, че сме блокирали цяла България, но ние сме тук да защитим своите интереси. Най-важното е да не се приеме този план, който трябва да се изпрати в Брюксел. Нямаше обществено обсъждане. Искат по най-бързия начин да го приемат и пратят. Нас не ни удовлетворява”, заяви Феодор Лабински, зам.-председател на КТ „Подкрепа” – ТЕЦ „Марица Изток 2”.