Крайната дата за прекратяване използването на въглищните централи е не по-късно от 2038 г.

На фона на продължаващото недоволство, Министерският съвет представи за сравнение териториалните планове. От кабинета сравняват варианта, който са заварили при идването си на власт, с финалния - който изпратиха преди три дни в Брюксел. Днес от Европейската комисия потвърдиха, че са получили българските планове за справедлив преход, които страната ни изпрати в събота.

Какво точно е записано в тях? Още в началните страници става ясно, че крайната дата за прекратяване използването на въглищните централи е не по-късно от 2038 г. За всеки регион може да се види и повече конкретика.

Експерти: В териториалните планове са предвидени мерки и пари за справедлив преход

И в трите плана за Стара Загора, Кюстендил и Перник е посочено, че е до 2030 г. трябва да има намаляване на емисиите от въглищните ТЕЦ-ове и окончателно спиране до 2038 г. Не е разписано обаче точно кога коя топлоцентрала ще бъде затворена. Прогнозата е необходимата енергия да дойде от възобновяеми източници. До 2030 г. трябва да има ВЕИ мощности от 7,5 гигавата. От тях батериите за съхранение на енергия трябва да бъдат 1,6 гигавата. Затова ще се предложи на работещите сега енергетици да усвоят нови умения, които да бъдат свързани главно със зелената енергия. В плановете не е записано нищо за размер на обезщетения, ако предпочетат да напуснат сектора.

Темата продължи да предизвиква политически критики и днес. „Всеки се бори, всеки иска да е добре. Планът е пратен, всичко е готово. Да, ние в некоалицията подкрепяме тези министри, но мога да кажа, че начинът на комуникация е изключително грешен”, каза лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

ПРОТЕСТЪТ НА ЕНЕРГЕТИЦИТЕ И МИНЬОРИТЕ: Затвориха и АМ „Струма” (ОБЗОР)

От БСП пък внесоха писмо до председателя на Народното събрание Росен Желязков с искане да свика извънредно заседание на парламента. „Ако ГЕРБ и Борисов са с чисти намерения да решат кризата и да спасят българската енергетика, да подкрепят с гласовете си нашето предложение от петък - Народното събрание да възложи на Министерския съвет да отмени решението си за изпращането на плановете”, призова Корнелия Нинова. От „Продължаваме Промяната-Демократична България” заявиха, че разбират протестиращите. „Това са хора, които се страхуват за своите доходи, за своя регион, но това, което искам да кажа ясно, е, че най-добрият начин да се разрешават проблемите е като се седне на една маса. Ако започнат отделни политически партии да се срещат с протестиращите, това може само да политизира протеста”, смята съпредседателят на ПП Кирил Петков.