Помощта не трябва да бъде прекъсвана при никакви обстоятелства, допълни президентът

Джо Байдън очаква нов закон за допълнителна помощ за Украйна. Президентът на Съединените щати каза, че трябва републиканците "да спазят поетите обещания". По-рано парите бяха извадени от приетия през уикенда Закон за финансиране на правителството. Това може да забави американската помощ за Киев.

Помощта за Украйна не трябва да бъде прекъсвана при никакви обстоятелства. Това каза Джо Байдън на заседание на федералното правителство във Вашингтон.

Куриозна ситуация: Байдън и актриса с множествена склероза предизвикаха смях в Белия дом

"Очаквам лидерът на републиканското мнозинство в Конгреса да спази поетите ангажименти и да осигури приемането на необходимата подкрепа, за да може Украйна да се защити от руската агресия и бруталност", заяви Джо Байдън.

Тези думи потвърждават, че председателят на долната камара на Конгреса Кевин Макарти е сключил сделка с демократите за парите за Украйна. Допълнителните 6 милиарда долара бяха извадени от споразумението, с което временно беше продължено финансирането на федералното правителство. Това стана по искане на крайното крило на републиканците, което настоява Вашингтон да спре да финансира Украйна. Но нищо не пречи да бъде приет отделен закон и парите да заминат за Киев. Явно това се е договорил Макарти с демократите.

"Не можем при никакви обстоятелства да позволим помощта на Америка за Украйна да бъде прекъсната. Прекалено много животи зависят от това. Животите на мъже, жени и деца", посочи още Байдън.

Джо Байдън обеща: Подкрепата за Украйна ще продължи

Договорките на председателя с другата партия станаха повод крайното крило на републиканците да започне опити за свалянето му от поста.

"Той няма моята подкрепа. Нито подкрепата на достатъчно републиканци, за да бъде наречен лидер на мнозинството. Може да остане председател на Камарата като представител на демократите или на някаква коалиция. Но няма да е лидер на републиканците", заяви Мат Гец, депутат от Репубиканската партия.