ИДИЛ заяви, че поемат отговорност за атаката в Брюксел

Терористът от Брюксел, застрелял двама шведи, искал „да отмъсти за мюсюлманите". Това стана ясно след преглед на видеозаписи, които нападателят направил сам. Той бил познат на полицията, но за криминални прояви, а не за терористична дейност. В социалните мрежи групировката ИДИЛ заяви, че поемат отговорност за атаката в Брюксел.

Нивото на заплахата в белгийската столица бе понижено до предпоследна степен, след като полицията неутрализира стрелеца и той почина в болница. Според властите в страната на този етап нямало пряка заплаха за сигурността на гражданите. 

СТРЕЛБА В БРЮКСЕЛ: Издирват радикализиран ислямист, убил двама футболни фенове

Извършителят се обявил за боец на ИДИЛ. През 2019 г. му е бил отказан статут на бежанец и е пребивавал в Белгия незаконно. Ходил е и в Швеция. Предполага се, че демонстрациите, на които беше изгорен Корана, може да са провокирали действията му.

Полицията уби заподозрения за стрелбата в Брюксел

„Нападателите искат да насадят страх, недоверие и разделение в нашето свободно общество. Терористите трябва да разберат, че никога няма да успеят. С тяхната омраза и насилие показват само колко са безсилни”, каза Александер Де Кро, премиер на Белгия.

Нападението прекрати и европейската квалификация между Белгия и Швеция. Терористът целенасочено нападна футболни фенове и все още беше на свобода, така че отборите решиха да не излязат за второто полувреме.

След няколко часа, прекарани на стадиона, феновете бяха изведени при засилени мерки за сигурност. В Швеция премиерът каза, че атаката е била насочена специфично срещу шведи и страната не си прави илюзии.
„Трябва да сме по-внимателни и бдителни. Не можем да подходим наивно”, каза Улф Кристерсон, премиер на Швеция.