Средният БВП на човек в Германия се очаква да достигне 52 824 долара

Очаква се икономиката на Германия да измести японската като трета по големина в света през 2023 г., подпомогната от обезценката на йената спрямо долара и еврото, съобщава „Блумбърг”.

Последните прогнози на Международния валутен фонд оценяват номиналния брутен вътрешен продукт на Германия на близо 4,5 трилиона долара през тази година, в сравнение с 4,23 трилиона за Япония. Средният брутен вътрешен продукт на човек в Германия се очаква да достигне 52 824 долара през тази година в сравнение с 33 950 долара в Япония.

Прогнозите идват в момент, когато японската валута се колебае близо до границата от 160 йени спрямо еврото и се търгува недалеч от 33-годишното дъно спрямо долара около 152 йени, достигнато точно преди година.

Защо индийски професионалисти предпочитат да преследват кариера в родината си (ВИДЕО)

Слабостта на йената обаче до голяма степен е причинена от фундаментални различия в паричната политика. Федералният резерв на САЩ и Европейската централна банка повишиха рязко лихвените проценти от много ниските нива по време на пандемията. В същото време Централната банка на Япония запази стимулиращата си парична и лихвена политика, тъй като се стреми да подхранва растежа на цените след години на дефлация.

Данните обаче сочат и по-стабилен дългосрочен растеж в Германия, който е повод за загриженост от страна на управляващите в Япония, докато обмислят последния си икономически стимулиращ пакет.