Броят на жертвите нагдхвъли 10 000, 4000 от тях са деца

Усилва се натискът върху Израел за спиране на огъня в Газа. Франция се включи в призивите за примирие. Това отличава позицията на Париж от гледната точка на основните съюзници във Вашингтон и Лондон. Те говорят за така наречената "хуманитарна пауза", което са значително по-кратки спирания на боевете. Американците и британците смятат че примирие ще помогне на "Хамас".

Но големият брой на цивилните жертви в Газа е силен аргумент срещу бойните действия. Вчера здравното министерство в анклава обяви, че е мината границата от десет хиляди убити мирни граждани. Над четири хиляди от тях са деца. Министерството се управлява от "Хамас" и има много мнения, че на обявеното от тях не трябва да се вярва. Но анализатори смятат, че посоченият брой на убитите е реалистичен.

Габриел: Двама от заложниците на "Хамас" са с български произход

"Няма да има примирие в Газа ако не бъдат освободени заложниците. Що се отнася до малки, тактически паузи - един час тук, един час там - такива имахме и досега. Ще преценяваме обстоятелствата, за да допуснем хуманитарни стоки или да осигурим освобождаването на отделни заложници. Но примирие няма да има. То ще навреди на военната кампания, както и на опитите ни да върнем заложниците", заяви премиерът на Израел Бенямин Нетаняху. 

На този фон снощи българските власти съобщиха официално, че двама от заложниците на "Хамас" са с български произход. Това стана ясно след посещение на премиера Николай Денков и външния министър Мария Габриел в Израел. Те предупредиха, че оттук нататък ще са пестеливи на информация заради сложността на ситуацията.