От компанията излязоха с позиция относно дерогацията за внос на руски петрол

„Лукойл Нефтохим Бургас“ АД заявява, че отмяната от 1 януари 2024 г. на квотите за износ на нефтопродукти, които не могат да се пласират на българския пазар, фактически е равносилна на отмяна на дерогацията още от декември 2023 г. Това се казва в позиция на компанията във връзка с обявената договореност между управляващите партии в Народното събрание относно дерогацията за внос на руски петрол.

ГЕРБ-СДС, ДПС и ПП-ДБ се разбраха за дерогацията, бюджета и мнозинствата

Липсата на възможност за износ на тези продукти ще доведе до бързо препълване на складовете на рафинерията, а това – до принудително спиране на производството. Това може да постави бургаската рафинерия в условия на повишен технологичен и логистичен риск и да застраши доставките на горива за българския пазар.

С оглед вероятните негативни последици от това намерение, призоваваме съответните институции към диалог за намиране на изпълнимо безрисково решение. Ръководството на „Лукойл Нефтохим Бургас“ заявява готовност да окаже активно съдействие по този въпрос. 

След позицията на компанията, не закъсняха и политическите реакции. Управляващото мнозинство увериха, че няма да има проблем за българските потребители. 

От ПП-ДБ обещаха да се намери баланс, така че страната ни да стане независима от Русия. А от ГЕРБ гарантираха, че ще се направи всичко, за да се защити националният интерес и този на потребителите.

„Досега се справихме. Ще се справим и в момента и с дерогацията, и с бюджета, който ще има 3 % дефицит и 12 млрд. инвестиции в капиталови разходи”, увери Явор Божанков от ПП-ДБ.

„Това, че трябва да бъдат взети решения, свързани с прекратяването на дерогацията, на „Лукойл” й е известно от самото начало. Всякакви спекулации със страховете на хората трябва да останат извън внимание”, смята Деница Сачева.