Постигнахме тези успехи без държавно финансиране, заяви Антоанета Стефанова

"Златните" момичета на българския шахмат кацнаха на родна земя след триумфа в понеделник вечер. Българският национален отбор по шахмат за жени спечели златните медали на Европейското първенство, което се проведе в Будва, Черна гора.

ВЕЛИКОЛЕПНИ: Българките са шампиони на Европа по шахмат

Българките кацнаха на летище София малко след 15:30 часа. Те се качиха на европейския трон в шахмата след драматичен сблъсък в последния кръг срещу поставените под номер 1 в схемата - Грузия, а в герой за отбора се превърна 20-годишната Гергана Пейчева, която спечели решаващата партия.

Титлата е историческа за България не само защото е първа, но и защото страната ни не беше участвала на европейско отборно първенство от цели 10 години. Причината е, че България не е пълноправен член на световната и европейската федерации.

Специално за посрещането на шахматистките тук пристигна и премиерът Николай Денков.

По-малко от 24 часа след успеха, новите европейски шампиони се завърнаха на българска територия. И показаха купата. Пред NOVA едно от най-ярките лица на българския шахмат Нургюл Салимова заяви, че отборът е набирал скорост с всяка нова победа.

„Играта ни вървеше. Аз спечелих злато на втора дъска, тоест с най-висок пърформанс на втора дъска, другите също бяха на страхотно ниво, така че нямаше причина да не се получи накрая. И малко късмет също”, заяви Нургюл Салимова.

СНИМКИ ОТ ПОСРЕЩАНЕТО ИМ ВИЖТЕ В ГАЛЕРИЯТА

„Радвам се че бях част от този отбори”, заяви Виктория Радева.

Според шахматистките ни едно от най-големите предизвикателства е била постоянната битка с напрежението.

Основен стожер в редиците на българките е Антоанета Стефанова. Малко след кацането си у нас тя призна: „Това е един споделен успех. Благодаря на Българската спортна шахматна федерация и всички, които повярваха в нас. Постигнахме тези успехи без държавно финансиране. Благодаря на тези, които направиха нашия успех възможен”.

„Тези прекрасни момичета имат цялото бъдеще пред себе си. Аз съм сигурна, че те ще донесат още много медали на България”, добави още тя.

„Всеки един мач е много сериозен, тренираме и се подготвяме денонощно. Ключът за успеха е нашата мотивация”, заяви Стефанова.

А мотивацията е свързана със завръщането на България на европейската сцена след 10-годишна пауза, тъй като страната ни участва с уайлд кард в Будва.

„Много съм щастлив. Не го очаквахме до последния ход”, заяви Петър Арнаудов, треньор на националния отбор.


Последният ход на дъската направи 20-годишната Гергана Пейчева. Днес шахматистката не кацна на българска територия, а замина към Съединените щати, където е студент.

„Гери доказа, че е абсолютен боец и успя да измъкне тази точка”, коментира Антоанета Стефанова.

А на въпроса кога ще има пари за българският шах, премиерът заяви:„Пари за българския шах ще има, когато се оправи шахматната програма с федерациите, знаете, че има проблем с федерациите, знаете, че лиценз има само едната от тях”, заяви Денков.