Темата коментира Богомил Николов от „Активни потребители”

„50% намаление звучи леко съмнително. Всичко над 25-30% трябва да се гледа със скептицизъм. Възможни са такива намаления, но все пак трябва да се има едно наум”. Това заяви директорът на Асоциация „Активни потребители” Богомил Николов в „Интервюто на NOVA”.

„Ние постоянно съветваме хората да не гледат толкова процентите, а да сравняват самите цени такива, каквито са. Колкото повече оферти на различни търговци проверявате, толкова по-вероятно е да намерите най-изгодната”, изтъкна той. По думите му опити за манипулации със законовите изисквания ще има винаги. „Дори не е ясно доколко законовите изисквания са адекватни”, смята още Николов.

"Черен петък": Как премина денят на голямото пазаруване

Николов обясни, че по закон намаление може да се предлага от най-ниската цена за последния месец. На практика обаче за повечето от нас е невъзможно да сравним какви са били цените преди 30 дни.

Докато самите потребители не се научат сами да си бъдат „инспектори”, въпросът за това дали намаленията са реални ще продължи с години. В същото време в България глобите за злоупотреби са много малки, поради което търговците често са изкушени да пробват всякакви трикове за събиране на печалби, добави директорът на Асоциация „Активни потребители”.

Целия разговор гледайте във видеото.