Експерти дават полезни съвети

Снежната буря у нас причини сериозни щети в цялата страна. Стотици автомобили бяха ударени от паднали клони и дървета заради лошото време.  В София тези ситуации бяха най-много. През последните дни сигналите са десетки. Щетите, за щастие, са материални, но кой носи отговорност за тях и как трябва да действат потърпевшите при подобен инцидент?

За последните 48 часа са обработени над 160 сигнала за паднали дървета и клони на територията на София, уточни зам.-директорът на „Аварийна помощ и превенция“ към Столична община Кристиян Иванов. Той призова гражданите при подобни случаи да помагат на аварийните екипи.

ЩЕТИ ОТ БУРЯ: Какви са начините да предпазим движимото си имущество (ВИДЕО)

„Основната причина от началото на бурята да падат толкова дървета е, че те все още се намират във вегетация, короните им са зелени и натрупаната снежна покривка върху тях нарушава тяхната устойчивост”, обясни главният експерт в дирекция "Зелена система" към СО Сиана Хлебарова.

Тя помоли, когато хората подават сигнал за инцидент, да описват максимално подробно какво виждат – голямо ли е дървото, има ли пострадали, къде е паднало, за да знаят какви екипи да изпратят на място.

Повече гледайте във видеото.