Мими Виткова и Станимир Хасърджиев с коментар по темата

Това, което се случи вчера при избора на подуправител на НЗОК, е тъжна история. Начинът на комуникация се пренася в цялото общество. Това коментира в студиото на „Твоят ден” по NOVA NEWS Мими Виткова, бивш здравен министър.

„Не можах да разбера, защо тази точка беше включена като извънредна. Можеше да се направи проверка по сигналите относно Мавров и тогава бъде предприето гласуване”, каза Виткова.

Мавров: Не съм разпитван нито от ДАНС, нито от други служби

Тя уточни, че поведението е продължение на цялата комуникация в управляващо мнозинство. „България се управлява от скандал на скандал, не видяхме задълбочена дискусия, по който и да е проблем”, добави Виткова.

Скандал в НС между Кирил Петков и Делян Пеевски

По думите ѝ тази година подуправителят на НЗОК е бил изведен да се избира от парламента, нещо което до момента не е било така. „Тоест двете длъжности управител и подуправител се приравняват като правомощия, след като не се знае кой е ръководителят. Не управителя на касата избира своя управител, а го избира парламентът. Двете длъжности са на еднакво подчинение”, уточни тя. Според мен това е продължение на разправията кой да управлява средствата”, каза Виткова. Тя добави, че бюджетът на НЗОК ще се приеме.

ГЕРБ-СДС и ДПС - с нов ултиматум за бюджета (ОБЗОР)

Според Станимир Хасърджиев от Национална пациентска организация за гражданите е важно да има политики по отношение на здравеопазването. „В бюджета виждаме стъпки в посока профилактика, но засега те са много вяли. Не са достатъчно, за да гарантират на гражданите профилактиката, от която имат нужда. Не виждаме сериозни постъпления за решаване на проблемите на болничната помощ, с размера на здравната вноска и с бюджета, който е малък сравнен с останалите европейски държави”, каза Хасърджиев.

Целия разговор гледайте във видеото.