Васил Новоселски с коментар по темата

Министерството на електронното управление ще работи за създаване на дигитално досие на всяка кола в България. В бъдещия регистър ще има пълната информация за автомобила – технически прегледи, ремонти, данни за километража, застраховки и др. Част от доводите са, че това досие ще предостави пълна информация за състоянието на колите и възможност за потребителите да направят информиран избор при покупката.

ПО-СКЪПИ ЗАСТРАХОВКИ: Плащаш повече, ако си купиш кола от нарушител на пътя

Според експерта Васил Новоселски създаването на такова досие е добра идея, но е скептичен за нейната реализация. „Това е широк обхват от информация, която трябва да се събере, да бъде точна и обективна за купувачите, които преследват автомобилите втора употреба. Правеха се опити по отношение на сервизирането на автомобили, на класификацията на сервизите. Всички, които сме в автомобилния бранш, виждаме колко трудно се случват нещата, за да бъдат в помощ. В асоциацията на вносителите на колите много неща се направиха и са доста сполучливи”, каза той.

Според него информацията за електронното досие ще бъде трудно събираема. „Електронната книжка на автомобила не е нещо ново. Това се практикува в Европа от повече от 10 години. От 7-8 години имаме възможност да ползваме такова досие, но при някои автомобили, които идват за сервизиране наблюдаваме, че преминаването през официални сервизи е малко. Тогава нишката се губи, а след като нямаме началото на обслужването и детайлно описание на всички видове ремонти, ако създадем досие в България, то няма да бъде точно”, каза Новоселкси.

Целия разговор гледайте във видеото.