От ПП-ДБ няма да могат да разчитат на гласовете на хората на Бойко Борисов

След броени дни на затишие - нов скандал взриви мира между управляващите. От ГЕРБ-СДС обявиха бойкот на всички законодателни инициативи, включително и на бюджета. Те се заканиха оттук нататък да влизат само на пленарните заседания, свързани с Конституцията.

Повод за крайната реакция стана решение на Здравното министерство да смени директора на спешната болница „Пирогов”. За мястото на Валентин Димитров е посочен Константин Димов, макар и като временен вариант. Процедурата е задвижена още миналата седмица, след като беше разпространен доклад за финансови злоупотреби в болницата, въпреки несъгласието на ГЕРБ и ДПС.

ОФИЦИАЛНО: Освободиха директора на „Пирогов”

Че сглобката пак заскърца стана ясно още преди хората на Бойко Борисов да размахат пръст срещу партньорите си. Депутатите от ГЕРБ провалиха заседанието на Бюджетна комисия, която трябваше да гледа данъците за догодина. От ДПС подкрепиха колегите си.

„Колегите от ГЕРБ и ние от ДПС също няма да участваме в заседанието на комисията. Не знам какви са причините. Не по моя вина съм принуден да отменя заседанието”, коментира председателят на Комисията по бюджет и финанси Йордан Цонев от ДПС.

„Бюджетът ще бъде приет до края на годината. Хората не трябва да се притесняват”, увери Мартин Димитров от ПП-ДБ.

Бъдещето на бюджета обаче се оказа наистина под въпрос заради рокадата в „Пирогов”. От ПП-ДБ призоваха за отговорно поведение всички депутати, за да не се окажем за трета поредна година без най-важния финансов закон.

„За пореден път не се спазват ангажименти. Мой личен разговор с премиера Денков по отношение на болница „Пирогов” от миналата седмица и заявката от него, че това няма да се случи. И очевидно в момента той няма качеството на министър-председател”, коментира Десислава Атанасова от ГЕРБ-СДС.

БОЙКОТ: ГЕРБ-СДС ще участва единствено в заседанията на НС за изменения в Конституцията

Премиерът Николай Денков от своя страна отрече да е поемал ангажимент към ГЕРБ-СДС и по-точно към Десислава Атанасова да не освобождава шефа на „Пирогов”. „Крайно време е да се разберем кой какви правомощия има и Народното събрание да започне да си гледа законите и бюджета”, е мнението на министър-председателя.

„Това, което се е случило със смяната на директора на „Пирогов”, която е подадена в Търговския регистър, може да бъде въпрос, разрешен по пътя на диалога. Тези проблеми не се решават с бламиране работата на парламента”, посочи Никола Минчев от ПП-ДБ.

От ГЕРБ-СДС настояват партньорите им във властта да преразгледат всички свои действия и да ги синхронизират с тях. „Кой е премиерът на България? Денков очевидно се обезличава като премиер. Не от Борисов, не от Пеевски, а от собствените си министри - такъв е министърът на здравеопазването”, коментира Костадин Ангелов.

„Смятам за напълно неприемливо някой да използва бюджета за заложник, когато става дума за правомощия в рамките на министерските правомощия”, добави Денков.

Пеевски: ДПС заявява пълна подкрепа за „Пирогов“, партиите да не кадруват в болниците

„Думите в политиката означават отговорност. Действията в политиката носят последици”, поясни Атанасова.

От ДПС заявиха пълна подкрепа за досегашния директор на „Пирогов”. Ще участват ли, или не в гласуванията на парламента и комисиите - трябва да стане ясно утре.