Тя вече е отрицателна

Рейтинговата агенция Moody’s понижи перспективата по кредитния рейтинг на Китай от стабилен до отрицателен, позовавайки се на по-ниския средносрочен икономически растеж и рисковете от сериозна корекция на огромния имотен сектор на страната, съобщава Ройтерс.

Понижаването на оценката отразява нарастващите доказателства, че властите ще трябва да предоставят финансова подкрепа на силно задлъжнелите местни правителства и държавни компании. Това, от своя страна, носи големи рискове за фискалната, икономическа и институционална сила на Китай, казаха от Moody’s в изявление.

Ходът на агенцията е първата ѝ промяна в оценката за Китай, откакто намали рейтинга с една степен до A1 през 2017 г., отново позовавайки се на очаквания за забавяне на растежа и нарастване на дълга.

Въпреки че във вторник Moody's потвърди дългосрочните рейтинги на емитента в местна и чуждестранна валута на ниво от A1, агенцията заяви, че очаква годишният растеж на икономиката на Китай да се забави до 4,0% през 2024 и 2025 г. и до 3,8% от 2026 до 2030 г.