Орлин Колев за реформата на основния закон

Промените в Конституцията са с политически характер. Основният фокус е върху главата за съдебната власт. Там говорим главно за инспектората, за ВСС – разделянето му на два съвета и мястото на главния прокурор. Това коментира в студиото на „Твоят ден” по NOVA NEWS Орлин Колев, преподавател по конституционно право.

ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС: Няма риск за конституционните промени

„Обезличаването на една конституционно уредена фигура се случва след като я натовариш с прекалено много правомощия, които не може да изпълнява. Това може би е било и основание да се стигне до сегашната идея за орязване на правомощията на главния прокурор. Другата крайност е когато обезличиш тази фигура”, каза той. По думите му сегашното предложение е в другата крайност. „Отнемат се правомощия на главния прокурор, без които той се обезличава като фигура”, добави Колев.

Николай Денков: Ще има корекции в подготвяните конституционни промени

По думите му трябва да се обърне внимание и на идеята да се ограничи възможността на главния прокурор да сезира Конституционния съд с обща компетентност, тоест да не може да го сезира по всички правомощия, а само в сферата, която се погазват правата на гражданите.

Целия разговор гледайте във видеото.

Източник: Снимка: БГНЕС