Темата в последните дни се превърна в "ябълката на раздора"

Изборът на регулаторни органи е на път да се превърне в поредния скандал, съпътстващ промените в Конституцията. След като от ДПС настояха шефовете им да се избират с мнозинство от 160 гласа, от БСП определиха регламента като опит за преразпределение на властта. От „Възраждане" за пореден път обявиха, че ще сезират Конституционния съд веднага след приемането на новите текстове.

Кой ще застане начело на институции като Националната здравноосигурителна каса, Комисията за енергийно и водно регулиране, Комисията за защита на конкуренцията и Комисията за финансов надзор в последните дни се превърна в "ябълката на раздора" между управляващи и опозиция. Според заложеното изборът на шефове не може да стане с по-малко от 160 депутатски гласа, тоест със задължителното участие на ДПС. И ако управляващото мнозинство в лицето на ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ са склонни да приемат това условие, то за опозицията е още един мотив за сезиране на Конституционния съд.

Кирил Петков: По-добре е политически лица да са в правителството (ОБЗОР)

Страната е изстрадала от реформи през последните 30 години, още повече от обещания и говорене за реформи. Това заяви в предаването "Офанзива с Любо Огнянов" по NOVA NEWS председателят на Комисията по конституционни въпроси Радослав Чолаков. По думите му промените в основния закон е трябвало да се обсъждат не няколко месеца, а години преди това.

„Ако следващия понеделник нямаме консенсус, ще си подам оставката. Моите колеги от ГЕРБ не споделят това усещане, но аз имам лошото усещане, че бързаме да приемем промените, за да ограничим властта на президента, след което да отидем на нови избори”, заяви Радослав Чолаков - депутат от ГЕРБ-СДС.

Общественият интерес ще бъде водещ, но на базата на политическа конкуренция, твърди съпредседателят на "Продължаваме промяната" Кирил Петков. Макар формацията да не приема идеята една трета от шефовете на регулаторните органи да са от квотата на ДПС.

„Това, което аз виждам, е че ако ще има кандидати на ДПС, те трябва да си влязат през квотата на ГЕРБ. Разговорите тепърва започват и ще бъде много тежко”, заяви Кирил Петков.

От "БСП за България" не просто не одобряват така направените предложения за избор на регулаторните органи, но и ги нарекоха поредно доказателство за вредното управление на сглобката.

Нинова: "Сглобката" продава българския интерес през Конституцията

„През Конституцията да си разпределяш порциите в регулаторите? При това на три. Независимите регулатори. Независимите институции, така да го кажем, които трябва да регулират и икономика, и бизнес, държава, ще бъдат определени и разпределени, включително през Конституцията, на три порции”, заяви Корнелия Нинова.

Като преподавател по конституционно право и бивш служебен премиер проф. Георги Близнашки също вижда множество неясни въпроси в така направените предложения.

„И тук трябва добре да се прецизират нещата, може да се помисли за цялостна нормативна уредба на законово равнище - за отговорността, отчетността и така нататък. Може да се мисли за създаване на нова уредба, но това може да стане при нормални условия. Тук всъщност те се опитват да се договорят как да си разпределят местата в тези регулатори”, заяви Георги Близнашки.

Това са политически споразумения, които нямат място в Конституцията, категоричен е проф. Близнашки.