Изборите за президент на Русия са насрочени за 17 март 2024 г.

Русия ще проведе президентски избори и в новоанексираните от Украйна региони. Членовете на руската централна избирателна комисия (ЦИК) са взели това решение след консултации с Федералната служба за сигурност (ФСБ), Министерството на отбраната и ръководителите на т.нар. "Луганска и Донецка народни републики“, Херсонска и Запорожка области, предаде "Фокус".

"Трябва незабавно да информираме президента на Русия и Съвета на федерацията за взетото решение. Моля ви да подготвите проекти на писма и да ги изпратите до президента и Съвета", заяви заместник-председателят на руската ЦИК Николай Булаев.

Путин отново ще се кандидатира за президент

Според него комисията е готова за опити за осуетяване на гласуването. "Уверен съм, че задачата, която си поставихме при вземането на такова решение, ще има положително развитие, не се съмнявам, че заедно ще се справим с нея“, добави Булаев.

Изборите за президент на Русия са насрочени за 17 март 2024 г. В края на май Владимир Путин подписа федерален закон, който премахва забраната за провеждане на избори и референдуми в регионите на Русия, където е в сила военно положение.

Източник: Агенция "Фокус"