Темата коментират експерти

Обсъждат ДДС за туристическия бранш да се върне на нивата от преди COVID пандемията – от 5 на 20%. Как обаче това ще се отрази на сектора? Темата в ефира на „Твоят ден” по NOVA NEWS коментираха Димитър Балтов от Обединение „Бъдеще за туризма”, данъчният консултант Николай Иванчев, директорът на Института за анализи и оценки в туризма проф. Румен Драганов и Даниела Стоева от Асоциация на българските туроператори и туристически агенти.

Предложението да се вдигне ДДС за ресторантьорския и туристическия бранш до стандартните 20% беше направено от ПП-ДБ. Допуска се изключение само за туроператорите до средата на 2024 година, но, ако те вече са продали туристически пакети.

Как една промяна в ДДС за туризма ще се отрази върху цените на почивките

„Повишаването на ДДС за туристически услуги от 1 юли 2024 г. ще се отрази пагубно на сектора, и то във времена, когато той се отърсва от последствията от пандемията и все още не е успял да възстанови нивата от периода преди нея. Това се случва на фона на войната в Украйна и последвалия конфликт в Близкия изток”. Това се посочва в отворено писмо от Сдружението на българските туроператори и туристически агенти „Бъдеще за туризма”, изпратено до премиера, министри и депутати. По думите на Димитър Балтов най-големият проблем е, че българският продукт отново ще стане неконкурентен.

Даниела Стоева от Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти е категорична, че ставката неминуемо ще се вдигне, но смята, че е най-добре това да се случи от началото на 2025 г. „Министърът на туризма каза, че ще подкрепи нашата позиция”, посочи Стоева.

Според данъчния консултант Николай Иванчев туризмът е секторът, който плаща най-много данъци у нас. Затова, по думите му, не е честно ДДС за услугите да е като на всички други отрасли. Директорът на Института за анализи и оценки в туризма проф. Румен Драганов обаче  коментира, че вдигането на ставките няма да се отрази пагубно на сектора.

Повече гледайте във видеото.