„Дори да има вариант за поетапно влизане, е важно той да обхваща и сухопътните граници”, добави тя

На този етап няма опасност България и Румъния да бъдат разделени за Шенген. Това коментира вицепремиерът и външен министър Мария Габриел. „Трябва да изкажа благодарност за това, че с румънските ни колеги не се поддаваме на каквото и да е било изкушение и смятам, че е много важно да продължим заедно”, уточни тя.

Габриел поясни, че разговорите за присъединяването ни към Шенгенското пространство текат паралелно с Нидерландия и Австрия от първия ден. „Важно е да отстоим позицията, че България е заслужила своето членство. Последният доклад на ЕК казва, че страната ни има ключова роля за опазването на външните граници и разполага със силна система за управление на границите”, каза още външният министър.

Денков от Брюксел: Стратегията ни за Шенген е да преговаряме за сухопътните граници

Вицепремиерът подчерта, че за България е важно дори да има вариант за поетапно влизане в Шенген, той да обхваща и сухопътните граници. „Това, което ще донесе реална полза на хората, държавата и бизнеса, е да имаме пакет от всички граници – въздушни, морски и сухопътни”, допълни тя.

Относно нападнатия край Йемен български кораб „Руен” външният министър обясни, че МВнР е направило необходимото информацията да бъде предадена на всички партньори и институции, на които ще се разчита за съдействие.