Стреч фолиото, с което опаковаме куфарите си по гари и летища също ще бъде забранено

Старият континент поведе нова битка с отпадъците от опаковки. Само през 2021 г. на територията на Европейския съюз са изхвърлени 84 милиона тона. Затова от супермаркетите изчезват тънките пластмасови торбички, а хотелите заменят малките опаковки с козметични продукти за еднократна употреба с такива за многократна.   

Всъщност от доста време голяма част от хотелите в Европа вече не предлагат малки шишенца с душ гелове и шампоани. За сметка на това ще видите козметика в опаковки за многократна употреба, прилежно прикрепена за стената на банята. Впечатление правят и опаковките за повторно ползване в ресторантите за бързо хранене, които заменят картонените чаши и кутии. Всъщност, Франция първа в Европа, въведе това правило от началото на 2023 г.

70 тона боклук: Видеонаблюдение следи за хвърляне на отпадъци от терасите в кв. „Кармен” в Казанлък

Освен общите цели за намаляване на отпадъците от опаковки с 5% до 2030 г. и 15% до 2040 г., евродепутатите се споразумяха и за ограничаване на отпадъците от пластмасови опаковки - с 10% до 2030 г. и с 20% до 2040 г. Въпреки това се планират някои временни изключения, например за опаковки за храни от дърво и восък. Новите разпоредби предвиждат 90% от опаковъчните материали да се събират разделно и да могат да бъдат рециклирани до 2035 г.

„Реалността е, че сме рециклирали само около 9% от пластмасата, която някога е била произведена. Затова „Грийнпийс” призовава за намаляване на производството и ускоряване на икономика, основана на повторната употреба”, заяви Греъм Форбс, ръководител на фондацията.

Доклад: 5,3 милиарда мобилни телефона ще станат отпадъци през 2022 г.

Критики бяха отправени и към ресторантите за бързо хранене, които често възхваляват „екологичните” предимства на картонените или хартиени опаковки за еднократна употреба. Ако посетите заведение за бързо хранене във Франция, ще установите, че пържените картофки и напитките ще ви бъдат сервирани в опаковки и чаши за многократна употреба.

Брюксел постигна обща позиция за забрана и на леките пластмасови торбички, предлагани в супермаркетите. Изключение правят тези, използвани от хигиенни съображения или за закупуване на насипни храни.

Стреч фолиото, с което опаковаме куфарите си по гари и летища също ще бъде забранено. Законодателите засилват контрола и по отношение на безопасността на опаковките, които влизат в контакт с храни.

През 2018 г. бизнесът с опаковането в ЕС е генерирал 355 милиарда евро оборот. Този сектор обаче е и непрекъснато нарастващ източник на отпадъци. Според анализ на Европарламента общото количество се е увеличило от 66 милиона тона през 2009 г. до 84 милиона тона през 2021 г. и то само на територията на съюза.