Ударът предизвика мощна експлозия в град Федосия

Украйна атакува руския боен флот в Крим. Ударен беше голям десантен кораб, което предизвика мощна експлозия в пристанището на град Феодосия. Най-вероятно за атаката са използвани крилати ракети, предоставени на Украйна от Великобритания.

Жители на Феодосия снимаха ударите по пристанището. Вижда се мощна експлозия, която изпраща кълбо от огън и дим на стотици метри височина.

Зеленски приветства свалянето на два руски изтребителя на Бъдни вечер

"Пилоти от тактическите военновъздушни сили нанесоха удара", заяви Юри Игнат, говорител на военновъздушните сили на Украйна.

Според Украйна зрелищната експлозия е била на борда на ударения кораб, който е напълно унищожен. Русия каза, че големият десантен кораб "Новочеркаск" е понесъл повреди. Репортери от Феодосия снимаха парчета от кораба по улиците на града, на стотици метри от взрива. Повредени са магазини и други сгради в близост до пристанището.

„Кадрите са наистина впечатляващи. Унищоженият боен кораб вероятно е имал пълен комплект мощни муниции”, допълни Юри Игнат.

Екипажът на този тип кораби е около 100 души. Според Русия е загинал един човек и двама са били ранени. Междувременно руската държавна телевизия показа кадри от град Маринка край Донецк. Русия обяви, че са превзели града. Украйна казва, че не е така. На кадрите се вижда, че населеното място е напълно унищожено. То няма стратегическо значение, която и страна да го контролира. Преди войната Маринка беше 10-хилядно градче. От месеци там не живее никой.