248 руски военни са били върнати от плен чрез сложни преговори, съобщи руското военно министерство на 3 януари

Чеченският политик Рамзан Кадиров е предложил на САЩ да вдигнат санкциите за него и семейството му в замяна на освобождаване на украински пленници, съобщи „Комерсант”. Той е предал списък с 20 украинци на американския бивш разузнавач Скот Ритер, който пристигна в чеченската столица Грозни предишния ден. 

САЩ разширяват санкциите срещу Русия

„Има интересно предложение за нашия гост. Имаме пленници, които взехме от Донецк, Луганск. Предавам списъка на нашия гост… Ако те снемат санкциите над моята майка, дъщерите ми и невинните хора, конете ми, ако към това включат и малко от санкциите срещу мен, то ние ще предадем тези хора”, казал Кадиров на заседание на силовите служби.

Там е показано и видео, в което пленените просят САЩ да снеме санкциите от семейството на чеченския лидер. Кадиров е обяснил, че с пленените се отнасяли добре и „те не са виновни”. По думите му членовете на неговото семейство никога не са участвали в политиката. По-рано Кадиров беше писал, че в Грозни е делегация, оглавяване от бившия разузнавач Скот Ритер. 

Путин дава гражданство при облекчени условия на чужденците в руската армия

На 3 януари руското военно министерство съобщи, че 248 руски военни са били върнати от плен в контролираните от Украйна територии в резултат на „сложни преговори”. По думите на депутата от Държавната дума Шамсил Саралиев размяната е била по формулата „173 на 173”, а 75 руски военни са се върнали без обмен.