Своите кандидати обявиха ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и „Възраждане”

ГЕРБ-СДС, „Продължаваме Промяната – Демократична България” и „Възраждане” обявиха кандидатите си за конституционни съдии.

Номинацията на ГЕРБ-СДС е настоящият председател на парламентарната група на партията – Десислава Атанасова. Нейната кандидатура обяви Бойко Борисов в кулоарите на Народното събрание.

„Последните девет парламента, във всички правни комисии, изключителен юридически опит, голямо законотворчество, десетки закони. А и в Конституционния съд думата съдия е малко условна, там присъди не се издават”, аргументира Борисов номинацията на Атанасова. По думите му тя ще се справи много добре на позицията. Лидерът на ГЕРБ пък ще оглави парламентарната група на ГЕРБ-СДС.

ПП-ДБ номинираха Борислав Белазелков за конституционен съдия

Борисов изтъкна, че през годините е имало много политически фигури в състава на Конституционния съд. „Последният пример за конституционен съдия е Янаки Стоилов. Той, от БСП, през служебното правителство, стана веднага конституционен съдия. Тогава не чух да се говори за политическо назначение или каквото и да било. Качествата на Атанасова като юрист далеч надвишават тези на Стоилов”, подчерта той.

Атанасова също коментира номинацията си: „Правото е първата ми голяма мечта. По стечение на обстоятелствата се занимавам с политика дълго време. Магистратски опит ми липсва, но пък съм убедена, че имам парламентарен такъв”, заяви тя. Атанасова очаква гласуването на кандидатурите да бъде следващата седмица.

„Ще се стремя да пазя правото, дори от закона”, подчерта Атанасова. На въпрос дали ще вдига телефона на ГЕРБ, тя отговори: „По лични поводи – със сигурност”.

„Десислава Атанасова е ярко оцветена политическа фигура. И аз веднага ви задавам следния въпрос: Тя влиза в Конституционния съд хипотетично. В Конституционния съд е нашата жалба по отношение на погазения референдум от това антиконституционно мнозинство. Как точно ще гласува тя в едно такова съдебно дело при условие, че е гласува вече против референдума и самата тя е нарушила закона”, коментира пък лидерът на „Възраждане” Костадин Костадинов.

По-рано от „Възраждане” издигнаха кандидатурата на Цвета Рангелова.

„Тя е един от най-активните юристи в Народното събрание, що се отнася до внесени и защитени законопроекти. Като сред тях са Законопроект за изменение и допълнение на Закона за прякото участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление, Законопроект за българския език, Законопроект за изменение на местните данъци и такси и много други”, съобщиха от парламентарната група на партията.

Оттам допълват, че считат, че притежаваните от Рангелова високи нравствени и професионални качества, съчетани с доброто познаване на националното и европейското законодателство, имат важно значение за работата на Конституционния съд.

В сряда от „Продължаваме Промяната – Демократична България” номинираха Борислав Белазелков за конституционен съдия.

„Кандидатурата на съдия Белазелков е пример за промяната. Промяната, към която всички ние се стремим. И за да я постигнем, е важно кандидатурите за ключови постове да се откъсват от политическия контрол”, посочи съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков.

От ПП-ДБ обясняват, че Белазелков е уважаван специалист по търговско право, с богат опит и в гражданско-процесуалното право, преподавател, бивш член на Върховния касационен съд, откъдето е пенсиониран с почести през май 2021 г.

Председателят на ПГ на ДПС Делян Пеевски обяви, че партията ще подкрепи кандидатурите за конституционен съдия и на ГЕРБ-СДС, и на ПП-ДБ. 


Освен за Конституционния съд, от ПП-ДБ ще имат свои номинации за всички постове в регулаторите, където било „тъмно”. „Някой трябва да влезе и да светне лампата. Да има повече прозрачност. Ние ще предложим такива хора. Пазарлък няма да има - държим хората по регулаторите да имат добра репутация”, подчерта Настимир Ананиев.

Според БСП пък не постовете са важни за хората. „Това не интересува българските граждани. Това не им пълни джоба. Това гарантира функционирането на държавата, но не бори инфлацията, не вдига доходите”, категоричен е Георги Свиленски, БСП.

От ИТН заподозряха, че формациите в управлението ще се опитат да спечелят опозиционна партия с предложение за пост именно в регулаторите. „Нека не говорим с конкретика, но мисля, че в залата ще си проличи”, посочи Ивайло Вълчев, ИТН.