Част от корпуса на самолет със 180 пътници се откъсна по време на полет

Шестима пътници от полет 1282 на американската авиокомпания "Аляска Еърлайнс" внесоха иск срещу самолетостроителния гигант "Боинг". Това се случва, след като в петък над град Портланд, щата Орегон, се откъсна голям панел от фюзелажа на техния самолет, което доведе до разхерметизиране на кабината.

Според потърпевшите "Боинг" дължи на тях и на останалите 165 пасажери на борда обезщетение за нараняванията, получени по време на инцидента. Компанията превозвач не се посочва като ответник в заведения иск.

Една от пътничките, чието име е посочено в иска, твърди, че е получила мозъчно сътресение, наранявания на меките тъкани на врата и гърба и кръвоизлив в едното ухо. Казва още, че кислородната ѝ маска вероятно не е работила.

Част от корпуса на самолет със 180 пътници се откъсна по време на полет (ВИДЕО)

Други двама пътници, също включени в иска, заявяват, че са имали затруднения с дишането. Единият от тях твърди, че е започнал да губи съзнание. Имало случаи и на епилептични припадъци.

"Въпреки че всички се радват, че откъсването се е случило, докато екипажът все още е можел да приземи самолета безопасно, това кошмарно преживяване е причинило икономически, физически и продължаващи емоционални последици, които дълбоко засегнаха нашите клиенти, и е още една тревожна следа върху проблемните самолети от серията "737 МАКС 9" на "Боинг", се казва в изявление на адвокатската кантора, която представлява пътниците.

Ищците искат да получат обезщетение, свързано с разходи за лечение и нанесените при инцидента психологическите травми, както и да бъдат поети разноските по отмяната на плановете им за пътуване и пропуснатите работни ползи.

В събота Федералната авиационна администрация на САЩ (FAA) преустанови експлоатацията на този модел "737 MAX". Самолетите ще останат приземени, докато не бъдат цялостно инспектирани.

"Боинг" отказа коментар по съдебния иск. В изявленията си от началото на седмицата обаче компанията заяви, че подкрепя решението на FAA за преустановяването на полетите на самолети от модела "737 MAX 9" и "се стреми да гарантира, че всеки самолет отговаря на проектните спецификации и на най-високите стандарти за безопасност и качество".

"Съжаляваме за въздействието, което това е оказало върху нашите клиенти и техните пътници", заявиха в понеделник от компанията.

Източник: Симеон Томов, БТА