Той ще напусне отбора на „Мерцедес” в края на сезон 2024

Седемкратният световен шампион във Формула 1 Люис Хамилтън официално ще напусне отбора на „Мерцедес” в края на сезон 2024. Това потвърдиха от германския тим, пише gong.bg. По този начин британецът ще премине в един от големите конкуренти на „сребърните стрели“ – „Ферари” от 2025 година.

Хамилтън преминава в Скудерията въпреки договора, който подписа с „Мерцедес” до края на следващата година. Както се спекулираше през целия ден, британецът е имал клауза в своя контракт, която му позволява да си тръгне още в края на 2024 г.

„Пътищата на Mercedes-AMG PETRONAS F1 Team и Люис Хамилтън ще се разделят в края на сезон 2024. Люис е активирал опция за освобождаване в договора, обявен миналия август и следователно този сезон ще бъде последният му за Сребърните стрели. Новината слага край на 17-годишното партньорство във F1 с Mercedes-Benz и 11-годишно партньорство с производствения екип“, написаха от „Мерцедес”.

Люис Хамилтън влиза в отбора на "Ферари"?

Хамилтън също потвърди новината: „Имах невероятни 11 години с този отбор и съм толкова горд от това, което постигнахме заедно. „Мерцедес” е част от живота ми от 13-годишен. Това е място, където съм израснал, така че да взема това решение беше едно от най-трудните, които някога е трябвало да взема. Но моментът е подходящ да направя тази стъпка и съм развълнуван да приема ново предизвикателство. Завинаги ще бъда благодарен за невероятната подкрепа на моето семейство „Мерцедес”, особено на Тото (б.р. – Волф, шефът на „Мерцедес” във Ф1) за неговото приятелство и лидерство и искам да завършим на върха заедно. Отдаден съм на 100% да покажа възможно най-доброто представяне през този сезон и да направя последната си година със Сребърните стрели незабравима“, заяви състезателят пред сайта на Мерцедес.

Източник: gong.bg