Премиерът покани фермерите на нова среща

Блокади на ключови места в цялата страна, разливане на мляко и палене на слама. Така протече първият ден от националния протест на земеделците. Недоволните предупредиха, че в сряда затварянето на пътища ще продължи по-дълго. Малко след изтеглянето на тракторите от главните пътища, премиерът Николай Денков свика извънреден брифинг. И призова фермерите да се върнат на масата на преговорите, на която ще бъде сложен нов меморандум с няколко точки.

В западната част на страната бяха блокирани ключови пътни артерии в района на Видин, Враца, Перник и Русе. Най-дългата блокада, тази във Видин, продължи близо осем часа. Движението на много места беше затруднено, а фермерите се заканиха да продължат с протестните акции, докато исканията им не бъдат изпълнени. Тракторите на пернишките земеделци ще останат край София през цялата нощ, за да излязат в сряда отново на пътя и да блокират движението.

Хампарцумян за земеделците: Трудно е да повярвам, че не могат да се сдружат в кооператив, за да реализират печалби

В Пернишко протестиращите направиха едночасова обиколка с трактори на кръговото кръстовище край Драгичево, което блокира пътя към магистрала „Струма”. Фермерите поискаха премиерът да отиде при тях в Перник. Твърдят, че преговарящите от Българската аграрна камара, които бяха в неделя в Министерския съвет, не защитават техните интереси.

„Събрали сме се истински земеделци. Не може двама-трима да седнат и да определят бъдещето на всички”, заяви един от протестиращите.

„Постоянно се говори как само искаме пари. Не, ние искаме държавата да работи с нас, а не срещу нас”, настоя зърнопроизводителят Кристиян Стоянов.

„Каша, анархия и хаос. Това е в момента правителството. Затова искаме оставката на земеделския министър”, посочи животновъдът Александър Христов.

За осем часа беше затворена границата ни с Румъния при „Дунав мост 2” край Видин. Земеделците блокираха движението и в двете посоки на моста. „Всеки декар обработена земя е реализирал загуба в размер на от 80 до 100 лева”, категоричен е Ганчо Чолаков, зърнопроизводител.

„Тази година обявих фалит. Още няколко души от селото, в което работя, също спряха работа”, споделя земеделецът Сашко Никифоров. 

Повече от два часа затворен остана и граничният пункт „Дунав мост” при Русе. Земеделска техника блокира и главните пътища от града към Велико Търново и Силистра.

„При нас данъчната година застъпва две стопански. Данъчната декларация почти никога не е реален измерител за произведеното”, категоричен е Милен Коев.

Тежки машини блокираха пътя към ферибота Оряхово - Бекет - Мизия. „Искаме отношението да се промени, защото в момента е обидно. Настояваме да се подпише реално споразумение и то не само от сегашните управляващи”, призова Петър Пешев.

Премиерът: Очакваме земеделците с проект на нов меморандум

С прясно мляко на асфалта, запалена слама и вълна протестиращите блокираха за два часа пътя София - Варна край Велико Търново.

„Управляващите предлагат две неизгодни за Българската аграрна камара предложения. Едното е по-нисък бюджет спрямо 2022-2023 година за всички сектори, а за зърнопроизводството предлагат методика, която трудно може да бъде реализирана в кратки срокове”, обясни Симеон Караколев от Българската аграрна камара.

Блокиран беше и пътят към автомагистрала „Тракия” край Стара Загора. Над 200 селскостопански машини спряха движението в района.

„От 15 ноември са внесени предложенията ни за законодателни инициативи. За три месеца няма нито една промяна”, подчерта Радослав Христов, представител на Тракийския съюз на зърнопроизводителите.

Срещу предложенията на правителството излязоха и край пътен възел „Петолъчката”. Тежка техника с фермери имаше и на изхода от Сливен в посока АМ „Тракия”. Образуваха се километрични колони от чакащи тирове.

Зърнопроизводители, животновъди и пчелари затвориха подходите към граничните пунктове „Дуранкулак” и „Кардам” за два часа. Пътна блокада имаше и на пътя Добрич - Силистра, при село Карапелит. „Фермерите в България не протестират за пари. Те протестират за промяна в европейските регламенти”, обясни Драгомир Узунов.

Исканията на колегите си в страната подкрепиха и в Пловдивско. „Зеленчукопроизводството умира. Искаме нашите деца да ядат българска стока, не да има нерегламентиран внос от цяла Европа”, категоричен е протестиращ. Малко по-късно тракторите на недоволните влязоха в Пловдив.

Фермери блокираха магистрали в Нидерландия, протест и край ЕП в Страсбург (ВИДЕО)

Часове, след като повечето блокади бяха вдигнати, премиерът даде извънреден брифинг. Той покани протестиращите на нова среща в сряда и обяви - правителството има готовност за нов меморандум. В същото време, парламентарната Комисия по земеделие се събра по изключение не в сградата на Народното събрание, а в ресорното министерство.

В меморандума са залегнали предимно искания на бранша, коментира Денков. Поканата за разговор е за утре, а забавянето на подписването на документа ще забави и парите, които секторът очаква.

Основните точки в документа са промени в седем закона, така че да се облекчи работата на земеделците, както и правителството да преговаря с Европейската комисия по исканията за облекчаване на екологичните изисквания. Властта подкрепя и исканията срещу пълното освобождаване на вноса на слънчоглед. Запазват се режимите, договорени в предишното споразумение със земеделците. Предложението за компенсации за загубите за миналата година ще стъпи на опростен механизъм, но властта категорично остава на позицията, че това ще важи само за стопанствата, които са на загуба през миналата година.

Земеделци с трактори блокираха пътища в цялата страна (ВИДЕО+КАРТА)

Кабинетът е готов с основните точки, които ще предложи да бъдат записани в новия меморандум. „Целта е ясна - максимално бързо отпушване на процеса, който ще позволи на правителството да подпомогне зърнопроизводителите, които са претърпели загуби през 2023 година”, посочи министър-председателят.

След задочния спор за това дали ще се подпомагат производители, които може да се окажат всъщност на печалба, ще бъде изготвен нов механизъм. Той ще оценява финансовото състояние на искащите парична помощ.

„Ако се договорим за такъв вариант за доказване на преки разходи, оперативната дейност ще включва труд, рента, разход за семена, тор, препарати и услуги”, обясни премиерът.

Намеренията на властта бяха представени от ресорния министър пред депутатите от Земеделската комисия.

„Ще си призная, че моят водещ мотив са част от тези законопроекти. Браншът е усетил нуждата от това законодателство и сме убедени, че то е много важно”, категоричен е министърът на земеделието Кирил Вътев.

Част от протестиращите, които присъстваха на срещата, останаха доволни от планираните законови промени.

„Важно е много внимателно да прегледаме какво е предложено, като текстове. Това е по-добрият сценарий - да мине през комисия. Списъкът е доста дълъг и това е мечтата на всеки браншови представител, а именно тези закони да се случат”, подчерта  Илия Проданов от Националната асоциация на зърнопроизводителите.

Денков: Неслучайно протестите на земеделците се организират преди ротацията

Коментар по темата с протестите на земеделците дойде и от „Дондуков 2”. Вицепрезидентът Илияна Йотова отправи критики към Министерския съвет. Както и „към тона на премиера при вчерашното му изказване”.

„Признавам си, не приемам тона вчера на Министерски съвет, на министър-председателя, който е на принципа „разделяй и владей" - насъскване на едни групи земеделски производители срещу други. Още повече, че проблеми има. Проблеми има и с реализирането на „Зелената сделка” – това е основен проблем повече за производителите в Западна Европа. Тук не е въпросът кой колко пари е получил, кой какво е свършил, кой и защо протестира точно по време на ротацията. Прощавайте, за мен това беше най-смешният аргумент. Трябва да защитим интереса на нашите земеделци, защото ние сме в дълг към тях. В дълг, защото при подписването да договора за ЕС бяха допуснати съществени пропуски, резултатите, от които виждаме днес. Сега е времето, когато се преосмисля цялата земеделска политика и на ниво ЕС трябва да бъдат защитени интересите на нашите земеделци”, категорична е Йотова.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase.