Заседанието за мярката беше засекретено

Домашен арест с електронна гривна за служителя на ГДБОП, обвинен в шпионаж в полза на Русия. Решението е на Софийския градски съд, който намери достатъчно доказателства, че Георги Караколев е предавал държавни тайни на бивш дипломат на Москва у нас.

Около 10 тома са материалите по делото до момента. Половината от тях - класифицирана информация с различни нива на секретност от родни и чужди служби. Затова прокуратурата поиска съдебното заседание да се проведе при закрити врати.

„Съдът прие, че опасност за укриване и извършване на престъпление няма. Но прие, че опасността от извършване на такова престъпление е налична, доколкото той все още не е отстранен от длъжност”, заяви наблюдаващият прокурор Ангел Кънев.

Калин Стоянов: Изземват се компютри и документи от частния клуб за магистрати

От обвинението не съобщиха колко дълго Георги Караколев е предоставял класифицирана информация на руското разузнаване. „Караколев бе кратък в обясненията си. Съсредоточи се основно пред съда върху семейния му статус и здравословно състояние на съпругата му. Коментира и част от доказателствата, като посочи, че някои от тях били извадени от контекст”, допълни Кънев.

Свидетелите по делото се увеличават, казват от прокуратурата. Самият Георги Караколев запази мълчание пред медиите.

Защитата на антимафиота също поиска заседанието да е засекретено заради класифицираната информация в папките по делото. И отказа да коментира твърденията на прокуратурата.

„Моля ви, не искам да правя коментар. Не мога да правя коментари. Аз не мога да Ви кажа какво ми обяснява той. Моля ви, оставете ме”, каза  адвокатът на Георги Караколев - Любомир Цеков.

Георги Караколев не е бил оперативен агент, но е имал достъп до разследвания на български и чужди служби. В ГДБОП работи поне от три години. „Познавам го, бях две години директор на ГДБОП. Човек, който е труден в комуникацията”, заяви силовият министър Калин Стоянов на брифинг в сряда.

Решението на съда не е окончателно. То може да се обжалва в 3-дневен срок.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase