Две от организациите в сектора продължават с недоволството си

Фермерска блокада на граничен пункт "Илинден"- Ексохи. Въпреки постигнатото в петък съгласие между аграрния сектор и министъра на земеделието, две от браншовите организации продължават с ефективния си протест. По обед те струпаха трактори и техника на границата с Гърция.

Протестът започна с изсипване на тор в полето в знак на несъгласие с вчерашната среща с властта и договорките, постигнати с представителите на аграрния сектор.

„Някои са се договорили, за тях е добре, но ние, за нас не е добре. Документи, проблеми, то ние трябва да станем счетоводители, и един да имам резервен. Само разправии, ние земеделци ли сме, овчар ли съм, кравар ли съм, или да отворя счетоводна къща?”, казва протестиращ.

„Всяка година става по-трудно и по-трудно и по-зле. Никой не го интересува примерно народа, че работната ръка намалява, че самото производство. Стараят се един вид да ни унищожат производството”, заявяват още те.

„Нищо лично”: Жената, която се завърна в бащината къща, за да прави вино

Затова от Националната асоциация на картофопроизводителите поискаха на срещите с правителството да присъства Мария Габриел, защото според тях вече тя трябва да представя властта. Настояха и за политики, насочени към земеделците в планинските райони.

„Трябва да стане ясно на българското общество, че ние не искаме пари. Парите са следствие на липса на политики, на национално ниво и на европейско ниво. Така и все още аз не мога да разбера позицията на нашето правителство за зелената сделка?”, посочи Тодор Джиков, Национална асоциация на картофопроизводителите.

Сред исканията на земеделците е и парите, които сега правителството ще им отпусне, да бъдат върнати на Министерството на земеделието през юли при актуализацията на бюджета.

„Това са пари в момента от бюджета на Министерството на земеделието за различни политики през годината, и сега ние се лишаваме от тези политики за сметка на компенсациите, които по принцип българското правителство би трябвало да иска от Брюксел. Малко парадоксално ми беше ситуацията”, допълни Джиков.

В следващите дни ще стане ясно ще има ли съвместна блокада на Кулата от български и гръцки фермери. В момента те текат преговори за общи действия.

Междувременно още 26 браншови организации от сектор „Земеделие” изпратиха писмо до медиите, в което обясняват, че не подкрепят постигнатите договорености с властта. Като приканват, тези които споделят тяхното мнение да продължат с протестите в страната идния вторник.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase