Министърът на земеделието и храните и протестиращите постигнаха консенсус по 12 точки

Министърът на земеделието и храните Кирил Вътев и земеделците постигнаха консенсус по 12 точки и "намерение" за споразумение. В срещата участваха изпълнителният директор на ДФ „Земеделие“ Георги Тахов, изпълнителният директор на Национална служба за съвети в земеделието доц. д-р Младен Младенов, председателят на Националната асоциация на картофопроизводителите Тодор Джиков, председателят на Сдружение „Обединени земеделски производители“ Венцислав Митков и председателят на Националния съюз на земеделските кооперации в България Николай Момчилов.

Трите браншови организации представиха исканията си, формулирани в 12 точки, и изложиха проблемите пред фермерите, които искат бързи решения. Министър Вътев подчерта, че той и екипът му винаги са готови за диалог с браншовите организации и оперативно решаване на поставените проблеми, като сегашното ръководство на МЗХ работи в комуникация със сектора, включително по планираните законодателни промени.

„Не сме дошли да искаме оставка, а да се решават проблемите и да се обедини браншът“, заяви Джиков.

На срещата беше постигнато съгласие за необходимостта от създаването на ново законодателство за браншовите организации в сектор „Земеделие“ и от актуализиране на агроекологичното райониране по култури, а министър Вътев представи визията си за законодателство за кооперативите.

По думите на председателя на аграрната камара техническите детайли около финансовата помощ са изчистени, а нейният максимален размер ще бъде до 55 000 лева. Миналата седмица земеделците поставиха ултиматум на Николай Денков и Мария Габриел да излязат с решение на техните искания, който изтече в неделя. Днес се очаква те да обявят какви действия ще предприемат, а министър Вътев ще се срещне с две от протестиращите организации.

На този фон част от фермерите обявиха, че остават в протестна готовност и продължават с исканията за оставка на ресорния министър Кирил Вътев. 

На пресконференция 26 земеделски организиации, които искат оставката на Кирил Вътев обявиха, че утре ще излязат на протест под прозорците на Министерския съвет. Те се заканиха този път демонстрацията да не е мирна. 

Вътев: Всичко, договорено в петък със земеделците, беше оформено окончателно с юристи

"Искането на оставка на един министър, който за девет месеца не успя да покаже и прокара нито една идея, е също толкова политически акт, колкото и опитите за неговото запазване на поста. Липсата на достатъчно средства в бюджета за 2024 година за селско стопанство показва липсата на подкрепа за г-н Вътев не само в правителството, но и сред политическите партии в Народното събрание", заяви Венцислав Върбанов, председател на Асоциацията на земеделските производители.

"Първият подписан меморандум след протестите през септември, не е изпълнен във всичките му аспекти. Не сме съгласни със 150 милиона лева за чувствителните сектори.Защото тези хора не могат да преживеят", подчерта Димитър Зоров, председател на Асоциацията на земеделските производители.

 Председателят на „Обединени български животновъди“ Бойко Синапов категорично заяви, че утрешният протест пред МС „няма да бъде мирен”.

Зърнопроизводителите от Свищовско планират да затворят днес пътя Плевен – София в район на село Горна Студена. Блокиран е и пътят Русе-Велико Търново край село Поликраище. 

"Най-важният проблем е да се спре вносът от Украйна. Миналата година и климатът беше неблагоприятен. И тази година е така. Средата на февруари няма дъжд и сняг. Без тор може, но не и без вода. Тази година е така и за торовете. Цени и горива се вдигнаха, а изкупните цени – се смъкнаха", заяви Димитър Димитров, председател на земеделска кооперация.

Във Великотърновско животновъди блокираха пътя Русе-Велико Търново. Те изляха тонове прясно мляко на платното. 

Земеделски организации затварят пътя Кюстендил – Гюешево. След 10.00 ч. трафикът за Северна Македония беше блокиран. Протестиращите заявиха, че няма политическа сила, която да подклажда протестите. В ефира на предаването "Твоят ден" по NOVA NEWS те посочиха, че не членуват в партии.

„В структурата на земеделските производители има около 60 000 души. Тези, които спряха протестите, са около 1000. Това са големи зърнопроизводители с по няколкостотин хиляди декари“, каза един от протестиращите.

Земеделците заявиха, че има непропорционално разпределение на средствата за подпомагане на сектора. Протестиращите казаха, че се очаква координация с Гърция, с цел да бъде затворен граничен пункт „Кулата“ в сряда или четвъртък.

Повече по темата гледайте във видеото.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase

Източник: БГНЕС