Опозиционерът излежаваше 19-годишна присъда при специален режим

Най-изявеният критик на руския президент Владимир Путин Алексей Навални е починал. 47-годишният опозиционер е издъхнал в наказателна колония, в която излежаваше 19-годишна присъда при специален режим. Западът намекна, а украинският президент Володимир Зеленски директно обвини Кремъл за смъртта му.  

Новината за края на живота на Навални дойде неочаквано, защото през последните месеци той не се е оплаквал от здравословни проблеми. Дори вчера се появи пред съда на дело чрез видеовръзка от наказателната колония зад Полярния кръг, наречена "Полярен вълк" в северния град Харп, на около 1 900 км североизточно от Москва.

Според съобщението на затворническата управа обаче рано тази сутрин след разходка той се почувствал зле и изгубил съзнание. Били повикани медицинските работници на институцията, както и екип на спешна медицинска помощ, които провели реанимационни мероприятия. „Лекарите от спешната помощ са потвърдили смъртта на осъдения", се казва в изявлението.

До момента приближените на Навални не могат нито да потвърдят, нито да отрекат новината за смъртта му. Неговият адвокат е заминал за наказателната колония, където да се запознае с фактите.

СНИМКИ НА АЛЕКСЕЙ НАВАЛНИ И СЕМЕЙСТВОТО МУ ВИЖТЕ ТУК

Световните агенции разпространиха кадри от съда, където вчера руският опозицонер се яви на поредно дело и дори се пошегува: "Ваша чест, ще Ви изпратя номера на личната си банкова сметка, за да можете да използвате огромната си заплата на федерален съдия и да ми превеждате пари, защото свършват. А, благодарение на Вашите решения, ще свършат още по-бързо”.

Говорителят на Кремъл съобщи, че президентът Путин е бил информиран. Той обаче отказа да коментира появилите се в медиите съобщения, че вероятната причина за смъртта на опозиционера е тромб.

„Доколкото ни е известно, в момента, в съответствие със съществуващите правила, всички участват във всякакъв вид проверки, разяснения и т.н. Това означава, че няма нужда от никакви специални инструкции, тъй като съществува определен набор от правила, които сега всички спазват”, посочи Дмитрий Песков.

Най-известният руски опозиционер стана известен преди повече от десетилетие, когато разкри корупция в големи размери сред елита около президента Путин. Той си спечели възхищението на разнородната руска опозиция заради това, че през 2021 г. доброволно се завърна в Русия от Германия. Там той беше лекуван от опит за отравяне с нервно-паралитично вещество, според западните лабораторни тестове.

„Тази сутрин, докато правех рутинните си упражнения, които правя от няколко месеца, се улових, че си мисля, че вероятно съм почти здрав. И мога да завърша възстановяването си у дома. След като разбрах това, проверих полетите и си купих билети за полет до дома от уебсайта на авиокомпания "Победа", каза през януари 2021 г. Навални.

Световните реакции след смъртта на Навални

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел заяви, че Навални се е борил за ценностите на свободата и демокрацията. Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг коментира, че Русия има да отговаря на много въпроси. „Трябва да се установят всички факти и Русия трябва да отговори на сериозни въпроси”, подчерта той. 

От Мюнхен украинският президент Володимир Зеленски заяви:  „Очевидно е, че е бил убит от Путин, както хиляди други, които са били измъчвани заради този един човек. На него не му пука кой ще умре, стига да запази позицията си. И затова не трябва да запазва нищо. Путин трябва да загуби всичко и да бъде подведен под отговорност за това, което е направил”.

Президентът на Латвия написа в социалните мрежи, че Навални е бил "брутално убит от Кремъл".

Последните кадри с Навални - ден преди смъртта му (ВИДЕО)

Темата за смъртта му доминира и Конференцията по сигурността в Мюнхен. На нея беше и българският премиер Николай Денков, който разговаря с американския държавен секретар Антъни Блинкън.

„В продължение на повече от десетилетие руското правителство и Путин преследваха, тровеха и хвърляха в затвора Алексей Навални. Смъртта му в руски затвор, фиксацията и страхът от един човек само подчертават слабостта и гниенето в сърцето на системата, която Путин е изградил. Русия е отговорна за това”, каза Блинкен.

„Навални е символ от години на борбата срещу диктатурата в Русия, на борбата за свободно слово, за това, че човек не може да бъде затварян заради различното си мнение. В известен смисъл, изглеждаше неизбежно, че това ще се случи, защото виждаме как стъпка по стъпка примката беше затягана около него. Тъжно е и показва защо е важно да ценим какво означава демокрацията”, категорично заяви българият премиер.

„Ако тази новина бъде потвърдена, това ще бъде още един знак за бруталността на Путин. Каквато и история да разкажат, нека всички са наясно, че Русия е отговорна за това”, допълни вицепрезидентът на САЩ Камала Харис.  

„Говорих с Навални за голямата смелост, която му е била необходима, за да се върне в страната. И вероятно сега той е платил за тази смелост с живота си. Досега, ако сме имали колебания, вече знаем точно какъв е този режим. Всеки, който изразява критика, който се застъпва за демокрацията, трябва да се страхува за сигурността и за живота си”, уточни канцлерът на Германия Олаф Шолц.

Първите думи на съпругата на починалия също дойдоха от Мюнхен. Със сълзи на очи Юлия Навалная се появи на форума и коментира. „Дълго време мислих дали да изляза пред вас, или да отлетя при децата си. Но после помислих какво би направил Алексей на мое място и съм сигурна, че той щеше да е тук, на тази трибуна. Не знам дали да вярвам на тези новини. Ако това е истина и е мъртъв, тогава искам Путин и всеки негов приближен да бъдат наказани. И този ден ще дойде много скоро”, каза тя. 

ВСИЧКО ЗА СМЪРТТА НА НАВАЛНИ ЧЕТЕТЕ ТУК

Тази вечер, веднага след късните новини, NOVA ще излъчи едно от последните интервюта на Алексей Навални за CNN от 15 декември 2020 година.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase