В него са посочени основни цели за управлението

Съпредседателят на ПГ на „Продължаваме Промяната – Демократична България” Кирил Петков обяви, че след разговори с парламентарната си група са изработили меморандум между ПП-ДБ и ГЕРБ, който да стане договор с основни цели за управлението през следващите девет месеца. В него са записани четири важни аспекта и ще бъде публичен.  

Причината за решението да бъде изработен меморандум, по думите на Петков, е, че разговорите с партньорите им стават все по-трудни.

„За избора в регулаторите предлагаме много прозрачна и тежка процедура за кадрите. Един път като се премине през нея, разпределението между нас и ГЕРБ-СДС да бъде поравно. Ако някой реши да припознае от обществена организация или друга партия човек, това припознаване да става през депутат. И тази номинация да се води като част от групата на тази партия”, разясни Петков.

Близо 600 млади лекари от Медицинския университет положиха Хипократова клетва

Той допълни, че последната стъпка е двете сили да могат да сложат вето на номинацията на другата партия, ако тя би накърнила репутацията на институцията, в която този човек ще бъде нает.

Вторият аспект се отнася до службите. „Важно е да се уточни, че проектът на този меморандум е изпратен на Мария Габриел и тя разполага с него. По отношение на службите – предлагаме ефективен механизъм за управление на сектора за сигурност от изпълнителната власт”, каза съпредседателят на ПГ на ПП-ДБ Атанас Атанасов.

Третият и четвъртият аспект са за съдебната реформа и антикорупционните мерки. „Искаме да стартира най-накрая процеса по Комисията на противодействие на корупцията. Защото това е институционалният отговор на всички казуси, които са в общественото внимание”, посочи съпредседателят на ДБ Христо Иванов.

Митниците и НАП се сливат в единна приходна агенция

Петков заяви, че целта е да има стабилни ротации. „Реално, да имаме огледални ротации. С цел не до края на годината, а през следващите четири години да имаме стабилност. Това не е ултиматум към ГЕРБ, а е нашата начална позиция и очакваме много по-систематичен начин, по който да говорим”, подчерта той.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase