Около 1,3 милиона от тях са пасивни пушачи

„Никога не е късно да се откажеш“. Сигурно сте чували тази максима по много поводи. Един от тях е валиден за тютюнопушенето, а сега учени обосновават тези думи научно. И макар да е най-добре никога да не започвате, оказва се, че значение има и на каква възраст ще спрете да пушите, за да живеете по-дълго. 

Тютюнопушенето убива годишно над 8 милиона души по света. Около 1.3 милиона от тях са пасивни пушачи.

БЕЗ ТЮТЮНЕВ ДИМ: Какво включват мерките, които Франция въвежда срещу пушачите

Мащабно научно изследване показва, че ако спрем цигарите преди 40 г, това ни дава надежда да живеем толкова дълго, колкото ако никога сме посягали към тях – тоест, все едно никога не сме пушили.

Много страни по-света борят този здравен бич с различни забрани и постоянно увеличаване на цените на цигарите. Във Франция, например, беше представена амбициозна правителствена програма, която цели, забележете, да изгради до 2032 г първото поколение без тютюн. Цената на кутия цигари гони 12 евро, а на много обществени места – паркове, плажове и около училища пушенето ще бъде забранено.

Проучване: Над 30% от юношите пушат

Най-добрата цигара е последната. И то възможно най-скоро. Като пряк резултат, очакваната продължителност на живота на пушачите е статистически по-кратка от тази на непушачите, а сега учени твърдят, че този  отрицателен ефект може почти да бъде изтрит за тези, които успеят да откажат цигарите преди 40г.

„Вероятно малко съм закъснял. Спрях цигарите на 45 г, но наистина мисля, че никога не е късно да се откажеш от тях. Положителните резултати са очевидни още през първите три години след спирането на тютюна. След десет години се възстановяват десет години потенциален живот”, казва Доминик.

ПЕСТИМ ОТ ВСИЧКО...НО НЕ И ОТ ЦИГАРИ: Тютюневите изделия поскъпват, но пак ги купуваме

Учени проследяват 1,5 милиона души в САЩ, Великобритания, Канада и Норвегия, в продължение на 15 години. Наблюденията им показват преждевременна смъртност от 12 - 13 години при хора, които продължават да пушат на възраст след 40. Тези, които са успели да загасят последния си фас преди заветната възраст имат почти същата продължителност на живот като хората, които никога не са пушили.

Официално Доминик не е част от научното изследване, но медицинските му резултати потвърждават изводите на учените.

„Помня много добре медицинските ми изследвания преди да спра да пуша. Когато правех снимки и скенери на дробовете много ясно се виждаше, че съм сериозен пушач. Мога да ви кажа, че сега, 15 години по-късно резултатите от същите изследвания са толкова добри, че все едно никога не съм пушил”, казва той.

До 5000 евро глоба за изхвърлен фас в Гърция

Тежко заболяване налага на Доминик да остави цигарите преди 15 години. Не било лесно, споделя мъжът, който пушил по 2 кутии цигари на ден. След като се разделил с вредния навик мъжът подобрил значително не само здравословното, но и финансовото си състояние. Изчислява, че с цената на цигарите днес, във Франция, пести средно около 500 евро на месец.

„Във Франция, например, не можеш да си купиш цигари отвсякъде и по всяко време. Продават се само на определени места, наречени “Табак”. Помня, едно време, какво чудо беше да намериш цигари в неделя, когато всичко е затворено. Чакаш на опашка за да си купиш. А и нека кажа, че кутия стандартни цигари във Франция струва над 11 евро”, уточнява Доминик.

От френския институт по онкологични заболявания подчертават, че е по-опасно да пушим по 5 цигари на ден в продължение на 20 години, отколкото по 15 ежедневно за период от 5 години. За да се бори с тютюнопушенето френското правителство създаде амбициозна програма. Тя цели да изгради първото поколение без тютюн до 2032 г. Забранява се пушенето в паркове, на плажове и в близост до училища, а пред средващата година кутия цигари ще продава за 12 евро. Франция слага край и на електронните цигари за еднократна употреба.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase