Коментар на Любомир Дацов и Гарабед Минасян

Ние сме на етап финална фаза на присъединяване към еврозоната. Трябва действително да сме готови за тази стъпка. Става въпрос да обърнеш поглед към вътрешната политика, така че тя да предоставя максимална полза. Нашият съзнателен избор е да сме европейци и е важно накъде отиваме. Никой не отрича съществуването на рискове при влизане в еврозоната. Това каза в студиото на „Челюсти” бившият зам.-министър на финансите Любомир Дацов.

По думите му има два типа конвергенция - ценова и подоходна. „България дали продължава да стои във валутния борд, или влиза в еврозоната - механизмът е един и същ. Икономиката трябва да е конкурентноспособна. Процесът на вдигане на цените е естествен, независимо дали и кога ще влезем в еврозоната. Това е естествен процес на развитие на икономиката”, подчерта той.

СЪВЕТИ ЗА ЕВРОТО: Банкер №1 на Хърватия обясни как страната му се е предпазила от спекула

На свой ред икономистът проф. Гарабед Минасян обясни, че включването ни към еврозоната не е въпрос на наше собствено решение. „Можем да изразим желание, но решението е на ЕЦБ и Европейския съвет. Имаме голямо желание, но това не е детска играчка. Вървим на принципа „юруш на маслините”. Почти изключително се говори само за позитивния ефект от еврозоната, малцина говорят за рисковете”, смята той. 

Според него ценовото ни равнище е с 20% по-ниско от новоприетите през последните години в еврозоната. „За десет години те са повишили ценовото си равнище от 70 до 90%. Това е станало с по-висока инфлация при един и същ валутен курс. Включени сме във фиксиран режим. Присъединяването в еврозоната премахва всякакви ограничения и различията се чувстват много по-ярко. Да очакваме, че инфлацията у нас ще бъде ниска, означава да предвидим ценовото ни равнище да остане най-ниско в ЕС, което е на практика невъзможно”, коментира Минасян.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase