Първият хакатон на Американската търговска камара в България показа полезни разработки

Комплексно решение с изкуствен интелект в помощ на хора с аутизъм донесе победата на единия от отборите в първия хакатон на Американската търговска камара в България, съобщиха организаторите.

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

Победителят в първото издание на AmCham Bulgaira Hackathon е Отбор „RAMAC” на IBM България. Тяхната разработка „Проект AI Lifeline“ предлага прототип за наблюдаване на здравните показатели на пациенти и ще може да повика спешна помощ и е полезен дори за хора с диабет.

В екипа, осъществил идеята, са: Стелиан Петров, Сара Кольова, Борис Доколяков, София Писарска, Жанин Костадинова. Техен ментор е Красимир Василев от IBM Software Application Developer / Data scientis.

В журито са доц. д-р Ия Петкова, Стопански факултет, СУ „Св. Климент Охридски“, гл. ас. д-р Михаил Загорски, Факултет по индустриални технологии, ТУ-София и Даниел Киряков, мениджър „Комуникации и връзки с институциите“, АТК. След два дни на презентации те решиха, че ще отличат още два проекта, които постигнаха високо комплексно представяне.

Двата отбора-финалисти са:

Екип HRCP 1, който предложи разрастване на бизнеса извън България в областта на лидерски обучения чрез платформа, която да допълва водените от фасилитатор програми. Тя дава и възможност за самостоятелно личностно развитие. Екипът, разработил идеята за навлизане в Румъния, е в състав: Калин Червенков, Стас Узунов, Дейвид Дончев (и тримата са от „Професионална гимназия по компютърно програмиране и иновации, гр. Бургас) и Даниел Тодоров, Американски университет в България. Техни ментори са управляващите партньори на HR Consulting Partners Йоана Йорданова и Златина Кушкиева.

Вторият екип е Kamenitza 2, които разработиха модел за прогнозиране на потребление на ток, вода, пара и въглероден двуокис в бирена фабрика. В техния отбор са Любомир Начев, Здравко Пашов, Ясен Спасов и Атанас Пожарлиев с ментор Димитър Найдев, World Class Supply Chain Manager в „Каменица“ АД.

Американският университет получава дарение от $1 милион от "Америка за България"

Това бе първият съвместен хакатон на Американска търговска камара в България (АТК) в партньорство с Технически университет София и Стопански факултет към СУ „Св. Климент Охридски“, с който се надграждат предишни общи инициативи.

Събитието постигна целите си за сближаването между образователните програми във висшите училища и нуждите на бизнеса в страната, отчитат от Камарата.

За състезанието се записаха 96 студента от двата партниращи университета, както и от ТУ-Пловдив, Американския университет в България и от „Професионална гимназия по компютърно програмиране и иновации, гр. Бургас. Бяха сформирани 18 отбора и с тях работиха 20 ментори от компаниите-участници, както и ментори от двете висши училища.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase