Това оказва все по-негативна роля в европейската политика през последната година

Страните членки на ЕС демонстрираха разминаващи се позиции относно ядрената енергетика, информира „Ройтерс”.  Група, начело с Франция, настоя за насърчаване на ядрените технологии, а друга, водена от Австрия и Германия, призовава вместо това да се даде приоритет на възобновяемите енергийни източници.

Разделението сред 27-те по въпроса за ядрената енергия оказва все по-негативна роля в европейската политика през последната година, отлагайки вземането на решения на фона на споровете дали трябва да се насърчават ядрените технологии за постигане на целите за намаляване на въглеродните емисии.

ОПЕК удължава с 3 месеца сделката за намален добив на петрол

Преди заседанието на енергийните министри в понеделник, в което участва и българският министър Румен Радев, двете групи се срещнаха, за да разработят стратегиите си за подкрепа на предпочитаните от тях технологии.  Групата от 13 държави, поддържащи ядрената енергетика, призовава за по-силни европейски мерки в тази сфера. Според тях постигнатите неотдавна пробиви в преговорите с Брюксел за признаване на важността на атомната енергия в енергийния микс трябва да се изразят в конкретни проекти и финансиране. Съвместното изявление е подписано от България, Хърватия, Чехия, Финландия, Франция, Унгария, Нидерландия, Полша , Румъния, Словакия, Словения и Швеция. Италия участва в срещата, но не подписа изявлението. 

Междувременно Австрия и Германия застанаха начело на призив от 13 други страни членки на ЕС, настояващи Брюксел вместо това да насърчава развитието на възобновяема енергия. Позицията не посочва конкретно ядрената енергия, но според европейски дипломати целта ѝ е да постави ударение върху инвестициите във възобновяема енергия и електропреносни мрежи спрямо тези в атомните технологии. Тя е подписана от Дания, Естония, Гърция, Ирландия, Италия, Латвия, Люксембург, Малта, Нидерландия, Португалия и Испания.

Кипър, Литва и Белгия, която е ротационен председател на ЕС, не са подписали нито един от двата документа, а Нидерландия подписа и двата. ЕС има общи цели за разширяване на възобновяемата енергия, но не и на атомната енергетика.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase