Всички, които се поклониха пред героите, запазиха едноминутно мълчание

Продължават тържествата по повод 146-годишнина от Освобождението на България. Днес в центъра на София отдават почит към загиналите лекари, сестри, санитари, фелдшери и фармацевти. 

Мнозина се събраха пред монумента на героите от медицинските редици загинали в Руско-турската освободителна война, съдържащ 531 имена. Поклонението пред тяхната памет и тази година беше организирано от БЧК. Сред официалните лица бяха вицепрезидентът Илияна Йотова и здравният министър Христо Хинков.

146 години свобода: България отбеляза празника с тържествени церемонии в цялата страна (ОБЗОР)

В почетен караул пред паметника на героите застанаха от гвардейския представителен духов оркестър и националната гвардейска част, като отдадоха военни почести към загиналите. Епископ Поликарп и духовници от Софийска митрополия отслужиха панихида в памет на българските и на чуждестранните медици, загинали по време на войната. Бяха поднесени венци и множество цветя, от официалните лица, лечебни заведения, както и от множество деца. Всички запазиха и едноминутно мълчание в памет на загиналите в Руско-турската освободителна война.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase