„През последните години наблюдаваме как се развалят добре функциониращи системи каквато е пенсионната”, посочи председателят на АИКБ

„Свидетели сме на това как дневният ред на управляващите, на политиците, се разминава с този на хората и бизнеса. Кабинет, който излиза от един скандал, за да влезе в друг, като в същото време не осъществява така необходимите реформи – е спорно дали е нужен. Защото тези мъки, на които сме свидетели от толкова време, правят така, че ние тъпчем на едно място”. Това заяви в предаването „Пресечна точка” председателят на АИКБ Васил Велев, коментирайки политическите трусове от последните дни.

Той коментира и критиките, които МВФ отправи към страната ни в последния си доклад. „Това са същите критики, които ние отправихме по време на приемане на бюджета – прекомерни нетаргетирани разходи, прекомерен дефицит, наливане на пари в нереформирани системи. Всичко това влошава нашата конкурентоспособност и забавя растежа ни”, обясни той.

МВФ препоръчва да махнем плоския данък

По думите му страната ни има рекордно ниски инвестиции като дял на разходите за дълготрайни материални активи, отнесен към БВП. „Това е така, защото е влошена бизнес средата, влошени са административните тежести и не се правят никакви реформи. Развалят се и някои добре функциониращи системи. Например, имаме връщане назад в пенсионната система. Връзката между осигурителен принос и получаване на пенсия се разкъса. 40% от пенсионерите получават една и съща пенсия, въпреки че са се осигурявали на различни нива”, подчерта Велев.

Според него пенсиите трябва да са функция на осигурителния принос и не трябва да се бъркат със социалното подпомагане. „Когато пенсията е много ниска и човек бедства, тогава има социално подпомагане. Но не можем да изравняваме тези, които са укривали доходи, били са в сивия сектор, с онези, които са плащали осигуровки на реалните си доходи”, категоричен е той.

Целия разговор гледайте във видеото. 

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase