Според ресорния министър в оставка подобни „враждебни” надписи отправят грешни послания

Нови указания на Образователното министерство към училищата в цялата страна. Табели като „Родителите - до тук”, които могат да се видят по оградите на много учебни заведения, остават в историята. Според ресорния министър подобни „враждебни” надписи отправят грешни послания.

Като баща на двама сина, посещаващи две различни училища, Кирил Кемалов се е сблъсквал с такива предупредителни табели неведнъж. „Тази табела реално по никакъв начин не пречи, но посланието е по-скоро озадачаващо”, смята мъжът.

Според него не подобни табели, а контролиран достъп до учебните заведения реално ще гарантира сигурността на децата. „Училищата си имат портиери и видеонаблюдение. Забраната за родители създава усещането, че по някакъв начин са външни лица”, твърди Кирил.

МОН: Училищата да премахнат табелите „Родителите до тук” от входовете си

На същото мнение са и институциите. „Родителите всъщност не са външни лица, но трябва да влизат по определен начин, както разбира се всички останали”, коментира началникът на РУО – София град Ваня Кастрева.

От министерството са изпратили писмо до училищата за премахване на такива табели още преди 10 дни. „С това указание нищо не се променя, защото нито се ограничава достъпът, нито се разширява. Просто се редактира една думичка, която е направила впечатление на министъра”, коментира Кастерева.

Изключват момчето, ритнало в корема свой съученик в София

Проверка на NOVA днес показва, че вместо за родители, достъпът до училищните сгради по-скоро е ограничен за... кучета. Такава табела ни посреща и на входа на 81-о училище в София. По думите на директора специални указания за родителите последно са поставяли по време на пандемията.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase