Редица държави, политици и активисти изказаха съболезнования

Кървавият атентат предизвика широк отзвук по света. Редица държави, политици и активисти изказаха съболезнования и изразиха шока си, без да се притесняват от лошите си отношения с властта в Кремъл.

Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш осъди нападението "по възможно най-категоричния начин", каза говорителят му Фархан Хак. „Гутериш изразява дълбоките си съболезнования на семействата на загиналите и на народа и на правителството на Руската федерация“, добави той.

Расте броят на жертвите след терористичното нападение в Русия (ОБЗОР)

Съветът за сигурност на ООН също изрази съболезнованията си и призова всички държави „да си сътрудничат активно“ с руското правителство и други власти, за да подведат под отговорност извършителите и поддръжниците на „тези осъдителни терористични актове и да ги изправят пред правосъдието“.

Белият дом изпрати своите съболезнования на жертвите на "ужасното" нападение, заявявайки, че се опитва да получи повече информация. "Нашите мисли са с жертвите на тази ужасна стрелба. Изображенията са просто ужасни и просто трудни за гледане", каза говорителят на Съвета за национална сигурност Джон Кърби пред репортери. От САЩ добавиха, че са били предупредили руските власти по-рано този месец за "евентуална планирана терористична атака".

Политическите реакции у нас след терористичното нападение в Русия

Китайският президент Си Дзинпин "категорично осъди" нападението и изпрати своите съболезнования на Путин, съобщиха държавните медии. Си подчерта, че Китай се противопоставя на всички форми на тероризъм, категорично осъжда терористичната атака и твърдо подкрепя усилията на руското правителство да защити своята национална сигурност и стабилност.

Европейският съюз заяви, че е "шокиран и ужасен" от атаката в Москва. "ЕС осъжда всякакви атаки срещу цивилни. Нашите мисли са с всички засегнати руски граждани", каза говорител на съюза.

Британският външен министър Дейвид Камерън заяви, че Обединеното кралство осъжда "най-категорично смъртоносната терористична атака". „Поднасяме нашите сърдечни съболезнования и изразяваме дълбокото си съчувствие към семействата на многото жертви“, добави той.

Френският президент Еманюел Макрон заяви, че "категорично осъжда терористичната атака, поета от ИДИЛ".

"Франция изразява своята солидарност с жертвите, техните близки и целия руски народ", казаха от Елисейския двореца.

Германският канцлер Олаф Шолц осъди "ужасната терористична атака срещу невинни зрители" в публикация в мрежата "X".

"Нашите мисли са със семействата на жертвите и всички ранени", заяви той.

Италианският премиер Джорджа Мелони нарече атаката "отвратителен терористичен акт". „Ужасът от клането на невинни цивилни в Москва е неприемлив“, каза Мелони в изявление, изразявайки своята „пълна солидарност със засегнатите хора и семействата на жертвите“.

Испания заяви, че е "шокирана" от нападението и "осъжда всяка форма на насилие". „Нашата солидарност с жертвите, техните семейства и руския народ“, написа испанското МВнР.

МВР предприема засилени мерки за сигурност

Шведското МВнР заяви, че е „ужасено“ и осъжда „всякакви атаки срещу цивилни“.

Датското външно министерство осъди "ужасното нападение в Москва" и изпрати "съболезнования на жертвите и техните близки" в публикация в X.

„Натъжени от трагичните събития тази вечер в Москва. Сърцата ни са със семействата на жертвите и с всички засегнати“, публикува израелският външен министър Израел Кац в X.

Президентството на палестинската автономия осъди атаката и „потвърди своята солидарност и подкрепа за руското ръководство и приятелския народ на Русия, подчертавайки желанието си за стабилност в приятелската Руска федерация“, предаде официалната информационна агенция УАФА.

В писмо до Путин сирийският президент Башар ал-Асад каза, че нападението е свързано с "болезнените поражения на неонацизма" в "специалната военна операция" на Москва в Украйна. Той каза, че "осъждаме този брутален акт и цялото кръвопролитие, извършено от терористи по света" и обеща да подкрепи Путин "в нашата съвместна война срещу тероризма и трансграничния екстремизъм".

Масова стрелба в концертна зала в Москва, над 40 жертви и поне 100 ранени (ВИДЕО)

Иранският президент Ебрахим Раиси в телеграма до Путин изрази съболезнованията си, според уебсайта на президентството. Раиси също призова за сериозни действия от страна на международната общност за наказване на заговорниците и извършителите.

МВнР на Турция осъди "тази отвратителна терористична атака срещу невинни цивилни" и изпрати съболезнования на руския народ и правителство.

Муса Факи Махамат, председател на Комисията на Африканския съюз, подчерта, че е „шокиран да научи за ужасяващата терористична атака в Москва“. Той изрази солидарност с руския народ и правителството "след тази отвратителна атака".

Съветник на украинския президент: Украйна няма нищо общо със стрелбата край Москва (ВИДЕО)

„Ние изразяваме подкрепата си за президента Владимир Путин и издигаме глас, за да отхвърлим категорично всеки акт на насилие“, подчерта венецуелският президент Николас Мадуро в "X".

МВнР на Мексико заяви, че "отхвърля всеки акт на насилие срещу живота на цивилни".

„Индия е солидарна с правителството и народа на Руската федерация в този час на скръб“, изтъкна премиерът Нарендра Моди в X, осъждайки „отвратителната терористична атака“. - Япония осъди атаката, изрази съболезнованията си на опечалените и изрази "сърдечната си съпричастност към ранените", според изявление на говорителя на външното министерство Кобаяши Маки. 

Президентът Владимир Путин пожела бързо възстановяване на ранените жертви и предаде своята благодарност на лекарите, каза руският вицепремиер Татяна Голикова, цитирана от руските информационни агенции в събота след среща с него. Путин все още не е коментирал публично атаката.

ВСИЧКО ЗА КЪРВАВАТА АТАКА ЧЕТЕТЕ ТУК

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase

Източник: БГНЕС