Утре свещеникът влиза в болница

Един свещеник гладува вече седем дни. Освен, че не се храни, не пие и вода. Гладът му е в знак на протест и започна малко след касирането на изборите за Сливенски митрополит. Свещенослужителят живее в колата си пред сградата на Сливенската митрополия и се опълчва срещу начина, по който бяха променени правилата за избор на митрополит. В предаването „На фокус” представяме обръща ли някой внимание на неговия протест.

Свещеник обяви гладна стачка пред Митрополията в Сливен

До отец Янков пред сградата на Митрополията има хора, които мълчаливо подкрепят неговия протест. Той каза, че всеки ден измерват медицинските му показания, има леко повишено кръвно налягане, но се чувства добре. Свещенослужителят, който вече седмица гладува, каза, че неговото искане и на хората, които го подкрепят, е епископ Йеротей да бъде избран за митрополит на епархията.

„С всеки избор човек избира един. Владиците искат да изберем двамата, пък те да изберат когото те решат. Ние избрахме двамата неудобни за тях, но изборът на Сливенска епархия е епископ Йеротей”, каза свещеник Иван Янков.

Епископ Йеротей призова свещеника да спре гладната си стачка пред Сливенска митрополия

По думите му неговият протест е останал незабелязан от владиците. „Не отвръщат с нищо, все едно съм умрял… Срещу народа нищо не може да се направи”, каза отец Янков.

Утре, след като се причасти, отец Иван ще влезе в болница. Протестът продължава, но гладната стачка приключва утре.

Целия разговор гледайте във видеото.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase