Свещеникът се обяви против касирането на избора за сливенски митрополит

Осем дни продължи гладната стачка на сливенския свещеник Иван Янков. Днес той я прекрати, но протестът му продължава. Настояването на свещеника, подкрепено от близо 500 миряни, е да бъде признат изборът на Епархийския съвет за сливенски митрополит. Припомняме, че процедурата беше касирана от Светия Синод.

Забелязват ли митрополитите гладната стачка на отец Иван Янков

Отец Иван каза в ефира на „Твоят ден“ по NOVA NEWS, че е обезводнен. Свещеникът допълни, че в понеделник трябва да постъпи в болница.

Варненският митрополит Йоан отказа да даде причастие на свещеника като мирянин. Според него то не е по каноните на Църквата. Митрополит Йоан подчерта, че отец Иван има право на причастие само като духовник, но е и като мирянин.

„Само високопарни приказки, но няма любов, няма отношение към хората в църквата. Едни самозабравили се висши духовници се опитват всичко да направят против волята на свещеници и на миряни“, коментира Иван Янков.

„Имаме едно свръхнапрегнато, гневно, непослушно поведение на един човек, който е сложил собствения си Аз отпред и смята, че трябва да стане така, както той е решил”, коментира митрополит Йоан.

Според отец Иван пък е въпрос на време да му бъде свалено расото. „Не знам кога, но така или иначе ще го направят”, каза свещеникът. „Засега смело смея да кажа, че проявяваме търпение, защото той в крайна сметка е наш събрат”, отговори варненският митрополит.

Целия разговор гледайте във видеото.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase