Четирима граждани на Таджикистан са обвинени за нападението

Русия повдигна обвинения на четирима души за кървавата атака в концертна зала в петък. Броят на жертвите достигна 140 души, а „Ислямска държава” пое отговорност за атентата, като публикува още видеа от нападението.

Извадено око и превързано ухо: Бити ли са заподозрените за атентата в Москва

Четирима граждани на Таджикистан са обвинени за нападението в Москва. На разпространените от съда кадри по лицата им се виждат следи от насилие, а един от заподозрените беше вкаран в залата в инвалидна количка. ИДИЛ публикува още кадри от стрелбата, на които се виждат нападателите сред множеството хора в концертната зала. Водещи световни медии потвърдиха, че кадрите са автентични и не са манипулирани.

„ИДИЛ нападна руското посолство в Кабул през есента. И се опитва да изтласка Русия от Афганистан, тъй като Русия подкрепя талибаните, които се борят срещу ИДИЛ. Основната стратегия на ИДИЛ е да се опита да изтласка Русия от Афганистан и от Централна Азия”, каза професорът по национална сигурност в университета Ню Хейвън Матю Шмит.

Снимка: АП/БТА

Говорителят на Кремъл отказа да коментира участието на ИДИЛ в атентата. „Отново задавате въпрос, свързан с разследването. Не мога да правя коментари по него. Нямам право да го правя”, поясни говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.

Разказ от Москва: Българи говорят пред NOVA след атентата в руската столица

Песков заяви, че заради напрегнатата международна обстановка няма сътрудничество между държавите за борба с тероризма.

„Предложихме да засилим сътрудничеството с руските разузнавателни служби и нашите партньори в региона. Нашата надежда е виновниците да бъдат открити възможно най-бързо и да продължим да се борим ефективно срещу тези групи, чиято цел са няколко държави”, заяви френският президент Еманюел Макрон.

Държавният глава на Франция отново подчерта, че според информацията на френските служби именно структура на ИДИЛ е планирала и извършила това нападение. „Мисля, че е цинично и контрапродуктивно за самата Русия и за сигурността на нейните граждани да използва контекста на тази атака, за да се опита да я насочи срещу Украйна”, е мнението на президента.

Ден след атентата в Москва Франция увеличи нивото на опасност до най-високата трета степен. Само месеци преди Париж да бъде домакин на Олимпийските игри, в страната ще има засилени патрули от армията на обществени места като гари, летища и религиозни обекти.


Снимка: ЕПА/БГНЕС

ВСИЧКО ЗА КЪРВАВАТА АТАКА ЧЕТЕТЕ ТУК

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase