Законопроектът, който МС ще одобри в сряда, ще бъде представен за гласуване в НС

В очертаващия се край на управлението на кабинета „Денков - Габриел” властта започва да решава проблеми в здравеопазването и енергетиката. За разлика отпреди седем дни, Мария Габриел, която трябваше да наследи Денков на поста, присъстваше на заседанието. То започна с призив за работа до края на управлението на кабинета. Бяха взети решения за забрана за нови болнични заведения, както и за финансиране на сектор „Енергетика”.

Денков: Трябва да се абстрахираме от всякакви емоции и да продължим да работим

Правителството в оставка реши да изтегли от държавните предприятия цялата печалба за миналата година. Изключение ще се направи за болниците, центровете за психично здраве, както и за дружествата занимаващи се с водоснабдяване и канализация. Парите трябва да влязат в бюджета до края на май.

Николай Денков призна, че в оставащите дни на оглавявания от него кабинет, политическата атмосфера ще е предизборна. „Ще мобилизираме всички усилия на правителството да придвижим най-важните решения в полза на хората и на бизнеса, дори в среда на предизборна кампания без редовно правителство”, заяви министър-председателят в оставка Николай Денков.

В оставащото време на кабинета приоритет се дава на здравеопазването и изготвянето на Национална здравна карта. „Промените въвеждат забрана за разкриване на нови болници до утвърждаване на новата Здравна карта на страната. В някои региони и области се оказваме с ненужно много болнични легла на фона на липсващ персонал”, допълни той.

Кабинетът в оставка планира и да дофинансира бюджетът на енергийното министерство с 1,6 млрд. лв. С тях ще се изкупи дълга на „Топлофикация София” към „Българския енергиен холдинг” и „Булгаргаз”. За да се случи това е необходимо разрешение от Европейската комисия, която да не разчете действието като държавна помощ.

„Такава сума би могла да бъде ползвана в структурата ни в сектора за решаване на ликвидни въпроси, за реализация на инвестиционни програми”, заяви министърът на енергетика в оставка Румен Радев.

Кабинетът в оставка поиска 100% от дивидентите на държавните дружества

Заради спора за финансовото състояние на Фонда за "Сигурност на електроенергийната система”, се предвижда „Българският енергиен холдинг” да му дари 728 милиона лева.

Миналата седмица парламентът задължи финансовия министър да осигури ликвидност с твърдението, че Фондът е на червено с 1 милиард лева. „Суми от типа на един милиард лв. са несъстоятелни. Имаме над 430 милиона лева налични във Фонда за "Сигурност на електроенергийната система”, допълни Радев.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase