За Великден гостите предимно българи и румънци

Месец преди началото на новия туристически сезон по родното Черноморие хотелиери очакват ръст на туристите на база ранни записвания. Първите гости по Южното Черноморие ще пристигнат още тази неделя. Това каза Деляна Цонева, председател на Регионалната туристическа камара в Бургас, в ефира на предаването „Твоят ден” по NOVA NEWS.

Тя очаква тазгодишният летен туристически сезон да протече безпроблемно. Ранните записвания бележат ръст от 15-20%. Те са на туристи от Чехия, Полша, Великобритания. Очаква се за Великден да пристигнат гости предимно от Румъния, както и от вътрешността на нашата страна. Не се предвижда увеличение на цените за чадър и шезлонг на плажа, каза още Цонева.

Българското Черноморие очаква над 5 млн. туристи този сезон

„Надяваме се да няма повишение на цените. На този етап поскъпването е с между 5-10%. Тази година то е на база увеличението на минималната работна заплата (МРЗ) и инфлационния процент”, каза Цонева.

Тя призна, че се очакват проблеми около набирането на персонал. "Този проблем е повсеместен, не е само в България", уточни тя. За да се справят, фирмите наемат служители от трети страни - Турция, Тайланд, Непал.

„Това са нискоквалифицирани кадри. Те работят предимно като камериери и помощник-готвачи. Имаше увеличение на заплатите. Разчитаме на добро сътрудничество на университети, професионални гимназии и колежи”, допълни Цонева.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase