Темата коментираха експертите Петър Вутов и Красимир Георгиев

На фона на все по-честите случаи, при които деца сядат зад волана, Народното събрание е на крачка от приемане на промени, предложени от кабинета. Според тях непълнолетни законно ще могат да управляват леки автомобили, но с придружител. Темата в ефира на „Здравей, България” коментираха експертите Красимир Георгиев от Асоциацията за квалификация на автомобилистите в България и инструкторът Петър Вутов.

МС: 17-годишни могат да шофират с придружител

По думите на Георгиев има европейски страни, в които непълнолетните водачи управляват автомобили, но в тях инфраструктурата и контролът са по-добри от тези в България.

Първият си урок зад волана Калина Герова взела малко преди да навърши пълнолетие. Вече е взела листовките. Съвсем скоро ще се яви и на изпита по кормуване, за да изкара шофьорската си книжка.

„Първите няколко месеца със сигурност ще искам придружител - дори да имам книжка. Защото притеснението го има!”, категорична е Калина. 

Според предложените промени – навършилите 17-сет години също ще могат да шофират. Стига да има кой да седне до тях в колата. Според експертите е важно преди да последваме европейския пример, да бъде разписана точна дефиниция затова кой точно може да бъде придружител на непълнолетните шофьори.

Повече гледайте във видеото.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase