Камерите са заснели четирима души да чупят стъкло и да хвърлят бутилки по артефактите

Група пияни младежи счупиха едно от стъклата на декоративните ограждения на Голямата базилика в центъра на Пловдив. В сградата се съхраняват древноримските мозайки, които са напът да станат част от световното културно наследство на ЮНЕСКО.

Извършителите са четирима. Действията им са заснети от една от охранителните камери на обекта.

Спирка в София беше „облицована” с ламарини заради системни вандалски прояви

„Актът е извършен в ранните часове на 7 април. На камерата за видеонаблюдение се виждат хора, които прииждат от близко нощно заведение. След три опита чупят предпазното стъкло на парапета с ритници”, обясни в ефира на „Здравей, България” доц. д-р Елена Кантарева-Дечева, директор на Общинския институт „Старинен Пловдив”.

По нейни думи на записа от камерата се вижда и как вандалите хвърлят бутилки по артефакти в базиликата, уринират и повръщат вътре.

Вандали с нож и палка чупиха кола на паркинг в Стара Загора

„Има охрана, но тя спазва определен протокол и само е сигнализирала дежурния отговорник", каза още доц. д-р Кантарева-Дечева.

Счупеното стъкло временно е подменено с плексиглас, а според съседи в района вандалите са били рускоговоряща група от над 20 души.

„От полицията идваха два пъти. Органите на реда стояха повече от половин час и просто тъжно заявиха, че каквото и да направим те не са в състояние да реагират, защото не са адекватни. Мекият начин е да се каже надрусани, дрогирани, но трудно овладяеми младежи, които са поели неизвестно количество алкохол”, разказа Константин Димитров, който живее в съседство.

Полицията е иззела записите от охранителните камери, за да установи и задържи извършителите. От Общинския институт „Старинен Пловдив“ поискаха усилена охрана и по-често патрулиращи полицаи в района, за да се опази културно-историческото наследство от посегателства.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase