Таня Петрова каза, че не са отстранени диспропорциите

Темата за възнагражденията на служителите в държавната администрация коментира журналистът от вестник „Сега“ Таня Петрова в ефира на предаването „Твоят ден“ по NOVA NEWS. Според нея увеличението на заплатите "на калпак", без да се отстраняват диспропорциите, означава, че обществото е излъгано. Има обещание за реформа в Закона за държавния бюджет, но вместо това просто се „хвърлят едни пари за всички“, коментира Петрова.

Велев: През 2024 г. заплатите няма да скачат толкова, колкото в последните две години

Тя обясни, че в администрацията има служители, чийто труд е силно подценен, а в същото време други получават прекалено високи заплати. 

Сред служителите, които ще получават по-високи възнаграждения, са и тези на Изпълнителната агенция „Автомобилна администрация“. Преди 10 дни те обявиха ефективни стачни действия, които бяха прекратени след новината за скока на заплатите.

Социалният министър: Няма риск за увеличението на пенсиите от юли

„Въпреки всичко, нашите искания не са изпълнени изцяло. Размерът на възнаграждението не е такъв, за какъвто настоявахме първоначално. Въпреки че целта на постановлението на МС е да се намалят диспропорциите в заплащането, те ще продължат. Обещани са повишения от около 200 лева на човек”, каза Стойчо Стойчев, член на стачния комитет. 

Целия разговор гледайте във видеото.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase