Западните държави призовават за сдържаност

Светът призовава Израел да не отговаря на иранското нападение с дронове и ракети от събота вечерта. Атаката на ислямската държава беше отблъсната с помощта на израелската противовъздушна отбрана, както и с участието на американски и британски военни самолети в региона.

Ескалацията на напрежението стана причина за извънредно заседание на Съвета за сигурност на ООН, както и за видеоразговор между лидерите на Г-7.

Близо две денонощия след иранското нападение с ракети и дронове светът очаква да разбере какъв ще бъде отговорът на израелските власти. Засега Тел Авив се въздържа от бързи действия. Редица страни по света, включително съюзниците на Израел призовават за сдържаност. САЩ увериха, че няма да участват в каквато и да било израелска контраофанзива срещу Иран. Лондон и Париж призоваха Тел Авив да не предприема ответен удар срещу Иран.

Гутериш: Близкият изток е изправен пред истинска опасност

След продължилото няколко часа заседание военният кабинет на Израел не стигна до решение как да отговори на иранските атаки. Подкрепа има за ответни мерки, но разминаването е по отношение на времето и мащаба им. По неофициална информация, военните са подготвили вече варианти за отговор.

Междувременно израелската армия публикува кадри на щетите от иранските удари по израелската военновъздушна база „Неватим”, на които се вижда кратер. Публикувани са и кадри от щети по път в района на планината Хермон. На този фон заплахата за избухване на открита война между заклетите врагове в Близкия изток предизвика призиви за сдържаност от страна, както на световните сили, така и на арабските държави. На извънредно заседание на Съвета за сигурност на ООН генералният секретар Антонио Гутериш призова за деескалация.

„Близкият изток е на ръба на пропастта. Жителите на региона са изправени пред реалната опасност от опустошителен, пълномащабен конфликт. Сега е моментът да се разсее и деескалира напрежението. Сега е моментът за максимална сдържаност”, заяви Антонио Гутериш.

Израел и Иран си отправиха взаимни обвинения, а Техеран предупреди, че израелски ответен удар, подкрепен от Вашингтон, ще доведе до по-мощен ирански отговор.

Израел в ООН: Светът да престане да пренебрегва престъпленията на Иран, а да предприеме действия

„Тази атака премина всички червени линии и Израел си запазва законното право да отвърне на удара. Ние не сме жаба във вряща вода. Ние сме нация от лъвове. След такава масирана и директна атака срещу Израел целият свят, да не говорим за Израел, не може да се задоволи с бездействие. Ние ще защитим бъдещето си”, заяви Гилад Ердан, постоянен представител на Израел в ООН.

Иран пред Съвета за сигурност: Атаката ни беше отговор на постоянната агресия на Израел

„Иран няма намерение да влиза в конфликт със САЩ в региона. Демонстрирахме ангажимента си към мира, проявявайки сдържаност по отношение на американското участие в прехващането на ирански дронове и ракети, предназначени за военни цели в окупираните палестински територии. Ако обаче САЩ започнат военна операция срещу Иран, негови граждани или неговата сигурност и интереси, Иран ще използва правото си да отговори пропорционално”, заяви Сайед Иравани, постоянен представител на Иран в ООН.

Сега всички очакват следващия ход на Израел на фона на призивите от съюзниците му, особено от Вашингтон, за въздържане от сериозна ескалация.

 

ВСИЧКО ПО ТЕМАТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase