Това е четвърта подобна демонстрация от началото на годината

Европейски земеделци свикват четвърти пореден протест в Брюксел от началото на годината, съобщиха медии в Белгия. Уточнява се, че проявата е организирана от земеделски производители от Нидерландия, които са недоволни от изтичането на срока на отстъпката от изискванията за естествено наторяване на обработваемите площи, съобщава кореспондентът на БТА Николай Желязков.

Организаторите на протеста поясняват, че очакват среща с еврокомисаря за околната среда. Те настояват да участват в изработването на законодателните предложения, свързани с тяхната дейност. 

Фермери блокираха Брюксел, замеряха полицаи с тор и цвекло (ВИДЕО)

В края на март Съветът на ЕС съобщи, че е постигнато споразумение за промени в европейската селскостопанска политика в отговор на исканията на земеделците. Промените въвеждат опростяване на административните изисквания за стопаните, гъвкави процедури за оценка на изпълнението на европейските правила и за опазване на околната среда. Предвижда се държавите от ЕС да могат по-лесно да предоставят изключения за селскостопанските производители при извънредни обстоятелства.

Предвижда се Европейският парламент да разгледа предложенията по спешна процедура и да гласува следващата седмица, за да може промените да влязат в сила до началото на лятото. Европейски земеделци по-рано предупредиха, че ще протестират в Брюксел и на 4 юни, в навечерието на изборите за евродепутати.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase

Източник: Кореспондент на БТА Николай Желязков