"Пегас" бил ползван и за слушане на депутати, каза Адам Боднар, който е и правосъден министър

Главният прокурор на Полша съобщи в парламента, че шпионският софтуер "Пегас” е бил използван срещу стотици хора при управлението на предишното правителство на Полша, предаде Асошиейтед прес.

Адам Боднар заяви пред депутатите, че намира следенето за "шокиращо и депресиращо”. "За мен е тъжно, че дори в тази зала говоря с хора, които са били жертви на тази система", каза Боднар пред Сейма, долната камара на парламента.

Унгария е използвала шпионски софтуер за телефони „Пегас“

Боднар, който е и министър на правосъдието, не уточни кой точно е бил обект на наблюдение от страна на шпионската програма. Той представи информация, която главната прокуратура изпрати миналата седмица на Сейма и Сената.

Данните показаха, че “Пегас” е бил използван при делата на 578 души от 2017 до 2022 г. и е бил ползван от три държавни агенции.

Боднар заяви, че софтуерът е генерирал огромна информация за "личния и професионалния живот" на поставените под наблюдение.

Надзорният орган на ЕС иска забрана на шпионски софтуери като „Пегас“

Израелският софтуер "Пегас" се смята за инструмент за борба с престъпници и терористи. Появиха се обаче доказателства, че някои правителства са го използвали срещу политически опоненти, журналисти и правозащитници.

Софтуерът дава пълен достъп до мобилното устройство на наблюдавания, като позволява изтичането на пароли, снимки, съобщения, контакти и история на сърфирането в интернет и активирането на микрофона и камерата за подслушване в реално време.

Използването му в Полша по време на предишното правителство, ръководено от партията "Право и справедливост", доведе до обвинения, че властите злоупотребяват с власт и подкопават демократичните гаранции.

Разследванията за използването му започнаха след встъпването в длъжност на министър-председателя Доналд Туск през декември.

"Използването на "Пегас” през тези няколко години отрови същността на демокрацията в Полша", заяви депутат от коалицията на Туск.

Миналия месец Ярослав Качински, ръководител на "Право и справедливост", заяви по време на показанията си пред разследващата комисия, че "използването на “Пегас” е било в съответствие със закона" и че в 99% от случаите той е бил използван срещу престъпници.

Източник: БТА, Анелия Пенкова